Norton Simon Museum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Norton Simon Museum
Údaje o muzeu
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Pojmenováno poNorton Simon
Založeno1969
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muzeum Nortona Simona (Norton Simon Museum je muzeum umění v Pasadeně, na jednom z předměstí Los Angeles. Muzeum, založené v roce 1969, bylo původně nazýváno Pasadena Art Institute nebo Pasadena Art Museum. V muzeu je vystavena sbírku obrazů a soch amerického průmyslníka a filantropa Nortona Simona (1907-1993).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pasadenské Muzeum umění bylo založeno obecními úřady v roce 1969. Ambiciózní plán výstavby a výstavba nové budovy však způsobily značné finanční problémy, které ohrožovaly existenci instituce.

Do té doby, milionář Norton Simon neměl příliš velký počet děl, ale přesto vlastnil jednu z nejcennějších soukromých sbírek uměleckých děl na světě (asi 4000 exponátů). Na počátku 70. let začal Simon hledat místo pro výstavu. V roce 1974 došlo mezi Pasadenským muzeem a Simonem k dohodě, podle které Simon zaplatil dluhy muzea a stal se zodpovědným za muzejní sbírku a stavební projekty. Výměnou za to nese muzeum jeho jméno.

V roce 1995 muzeum zahájilo zásadní revizi. Došlo ke změně galerií, zlepšení osvětlení, zvětšení plochy pro dočasné výstavy. Samostatné patro bylo věnováno umění Asie. Zahrady muzea byly upraveny tak, aby zahrnovaly sbírku soch 20. století. Kromě toho bylo vybudováno nové „Divadlo Nortona Simona“ určené pro taneční vystoupení, filmy, přednášky nebo koncerty.

Vybraná díla[editovat | editovat zdroj]

Asijské umění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Музей Нортона Саймона na ruské Wikipedii.