North Terrace (Adelaide)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
North Terrace
Umístění
StátAustrálieAustrálie Austrálie
MěstoAdelaide
Poloha
Napojené uliceWest Terrace, Morphett Street, King William Street, Frome Road, East Terrace, Gawler Place a Pulteney Street
Historie
Pojmenováno posever
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
North Terrace, pohled z jihozápadu od Kintore Avenue.
North Terrace, pohled z východu od Kintore Avenue.
North Terrace, pohled ze severovýchodu, nedaleko King William Street, ca. 1940. (Kintore Avenue v popředí).
North Terrace, pohled z východu od tramvajové zastávky u City West campusu University of South Australia.

North Terrace (Severní terasa) ve městě Adelaide, je jednou ze čtyř teras, které navazují na centrálně umístěnou obchodní a rezidenční čtvrť v Adelaide, hlavním městě Jižní Austrálie. Jsou situovány ve směru východ-západ, podél severního okraje "čtvereční míle".[1][2] North Terrace je často popisována jako bulvár, kulturní tepna města Adelaide, a to s sebou nese vysoké nároky na funkční a symbolickou reprezentaci města v této oblasti.[3] Celá ulice je 2,5 km dlouhá a je lemována řadou mimořádných kulturních, občanských, vzdělávacích, historicky, sportovně a volnočasově významných objektů a obchodních institucí jedinečných v celé Austrálii.[4] Mimo jiné zde sídlí Jihoaustralská umělecká galerie, Jihoaustralské muzeum a Adelaidská univerzita.

Severní strana North Terrace[editovat | editovat zdroj]

Teoreticky, je severní strana North Terrace součástí parků města Adelaide. Nicméně, velký prostor mezi North Terrace a řekou Torrens je místem, kde leží kulturních instituce a další veřejné budovy.

Revitalizace[editovat | editovat zdroj]

Revitalizaci oblasti zahájeno v roce 2000 a dokončenou v roce 2006 naplánoval a vedl urbanistický tým Taylor Cullity Lethlean s firmou Peter Elliott Architecture + Urban Design a James Hayter and Associates. Úpravy se zúčastnil , spisovatel a umělec Paul Carter.[3] Úprava zahrnovala oblast, která se rozprostírá od Kintore Avenue na západě po Pulteney Street na východě a zahrnuje severní a jižní strany ulice, včetně Státní knihovny a muzea South Australian Museum forecourts.[5] Projekt je největším urbanistickým zásahem, vedeným zahradním architektem, v jižní Austrálii v posledních letech.

Úprava zahrnuje systém promyšlených a sladěných zásahů do vzhledu, které v souhrnu mění charakter celé oblasti. Rozpočet úpravy činil 14 milionů dolarů, prostředky nevyužité k stavbě (neprostavěné naplánované výdaje) byly použity pro dovybavení oblasti mobiliářem. Kvalitou použitých materiálů a zpracováním projektu se úprava úspěšně snažila jít příkladem pro ostatní veřejné prostory v Adelaide. Tento závazek ke kvalitě byla vyjádřen již v zadání práce plně provedené zahradním architektem.

Na zahradní tradice občanské společnosti, navazuje nová úprava výsadbou záhonů, vodními prvky a posezením sestupně směrem k řece. Oblast přerušují lineárně uspořádané úpravy dlážděných zón vkládaných rytmicky od severu k jihu, což přerušuje přímé a jednotvárné východozápadní vedení ulice. Úprava je určena především pro povzbuzení pozornosti chodců. Voda, vzácný a atraktivní zdroj v Austrálii, se nachází v řadě bazénů a fontán. [3] Úprava kombinuje čisté hladké pravoúhlé linie se symetrií a rytmickým opakováním vzoru. Je využito spíše pestrosti struktur než barev.

Cíle úpravy[editovat | editovat zdroj]

Cílem bylo zatraktivnit reprezentativní oblast a kulturní centrum města, přilákat více lidí na North Terrace, vytvářet i ekonomické a společenské příležitosti a zlepšit tak přínos místní komunitě i návštěvníkům. Významným záměrem bylo použít vysoce odolné materiály a vytvořit flexibilní víceúčelové prostory, maximalizovat životnost a použitelnost celku a minimalizovat potřebu častých rekonstrukcí.

Klíčové cíle řešené projektem:[5]

  • zlepšení viditelnosti okolních historických budov
  • vytvoření velkorysých veřejných vstupních prostor pro důležité objekty kulturních institucí
  • zachování otevřeného, prostorného a klidného charakteru řešené oblasti
  • podpora stávajícího severojižního směru provozu (mezi centrální obchodní čtvrti a kulturními institucemi a řekou)
  • snížení šířky silnice při zachování hustoty provozu
  • zlepšení přechodů pro pěší na křižovatkách
  • zlepšení celkového vzhledu atraktivního pro pěší pozorovatele
  • zakomponování uměleckých děl do veřejného prostoru (zahradním architektem)

Ekologické stránky projektu[editovat | editovat zdroj]

V rámci úpravy je dešťová voda z okapů zachytávána, filtrována, ukládána a opětovné použita v rámci systému, čímž je ušetřeno půl milionu litrů vody ročně. Veškeré použité dřevo bylo recyklováno, čímž se zabránilo použití jakéhokoli dřeva z deštného pralesa nebo australského tvrdého dřeva.[5]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Projekt a provedení získalo v roce 2006 South Australian Case Earth Award – Construction Excellence Category 2 pro první etapu revitalizace North Terrace Redevelopment.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku North Terrace, Adelaide na anglické Wikipedii.

  1. 2003 Adelaide Street Directory, 41st Edition. [s.l.]: UBD (A Division of Universal Press Pty Ltd), 2003. ISBN 0-7319-1441-4. 
  2. Map Archivováno 25. 3. 2017 na Wayback Machine. of the Adelaide city centre, North Adelaide and the Adelaide Parklands.
  3. a b c LEE, Gini. North Terrace [online]. 1.3.2006 [cit. 2013-09-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. peterelliott.com.au. peterelliott.com.au [online]. [cit. 2013-09-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-08-28. 
  5. a b c aila.org.au. www.aila.org.au [online]. [cit. 2013-09-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-03-09. 
  6. catcon.com.au. www.catcon.com.au [online]. [cit. 2013-09-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-07-27. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]