Norbert Joos

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Norbert Joos
Narození6. září 1960
Chur
Úmrtí10. července 2016 (ve věku 55 let)
Piz Bernina
Povoláníhorolezec, Himalayan mountaineer a horský vůdce
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Norbert Joos (6. září 1960, Chur10. července 2016) byl švýcarský horolezec. Podařilo se mu vystoupit na 13 ze 14 osmitisícovek. Jedinou horou, která mu chyběla do kompletní sbírky koruny Himálaje a Karakoramu, je nejvyšší hora světa Mount Everest, o niž se pětkrát neúspěšně pokoušel.

Narodil se ve městě Chur v kantonu Graubünden. Jeho horolezecká kariéra začala rychle. Už ve dvanácti letech zdolal Matterhorn a ve dvaceti těžkou severní stěnu Eigeru. Krátce nato vylezl na nejvyšší horu Severní Ameriky Denali. Už rok nato, ve svých 22 letech vystoupil na svou první osmitisícovku Nanga Parbat. Joos některé výstupy uskutečňoval s dalšími slavnými švýcarskými horolezci Erhardem Loretanem nebo Marcelem Rüedim. Lezl alpským stylem, bez umělého kyslíku, bez šerpů a výškových táborů.

Zemřel v roce 2016, při sestupu z alpské čtyřtisícovky Piz Bernina, kam vedl dvojici klientů. Jeden z nich zřejmě ztratil rovnováhu a spadl, čímž s sebou strhl i ostatní. Zatímco dvojice klientů pád s těžkými zraněními přežila, Joos zahynul.

Úspěšné výstupy na osmitisícovky[editovat | editovat zdroj]

Další úspěšné výstupy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]