Enioda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nonoda)
Kvadraturní detektor FM využívající eniodu/nonodu

Nonoda nebo enioda je elektronka se sedmi mřížkami, tj. celkem (mimo žhavení) devíti elektrodami, používaná jako detektor kmitočtově modulovaného signálu (FM) a jako amplitudový omezovač.

Byla vyvinuta původně pro speciální a konkrétní účely ve vojenské radioelektronice. Pro velký počet elektrod a určení pro práci na velmi vysokých kmitočtech se vyskytovaly téměř výhradně jako subminiaturní celoskleněné provedení s drátovými vývody. Z veřejnosti známých ČS typů je zástupcem eniody pouze 1Q92, používaná pro telemetrické účely. V Česku ani v Československu se enioda jako součástka v maloobchodním prodeji nikdy nevyskytla.[1]

Coby součástka pro všeobecné použití však byla enioda vyráběna evropskými i americkými výrobci (6DT6), klon americké eniody (6Л1П) byl vyráběn i v Sovětském Svazu. Eniody byly dodávány v provedení Noval. Philips eniodu dodával i v provedení Rimlock (EQ40).[2]

Evropští výrobci dodávali eniodu EQ80, (případně její variantu UQ80) pro použití jako FM demodulátor/limiter.[3] Coby fázový detektor FM zvuku ve starších maďarských televizorech firmy Orion byla použita v zapojení obdobném eniodě lineární heptoda EH80.

V prvých elektronkových přijimačích barevné televize byly eniody používány pro kvadraturní detekci rozdílových barevných složek. V této funkci však byla enioda brzy vytlačena pro tento účel speciálně konstruovanými elektronkami s řízeným paprskem (gated-beam discriminator, typ 6BN6 a následné).

6Л1П (6L1P), sovětská verze eniody (1970)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.ben.cz/_d/reakce/121131r4.htm
  2. https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_eq40.html
  3. Archivovaná kopie. www.frank.mif.pg.gda.pl [online]. [cit. 2019-12-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-12-16. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]