Nogajská step

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nogajská step je aridní bezlesá rovinatá oblast na východě Severního Kavkazu severně od řeky Těrek. Step se rozprostírá na území severního Dagestánu, Stavropolského kraje, Čečenské republiky a Kalmycké republiky. Název pochází od etnonyma Nogajců, kteří v oblasti kočovali v době příchodu Rusů v 16. století.

Nogajská step je tvořena převážně polopouští porostlou pelyňkem a velkých úseků písečných dun, které na jihu a jihozápadě ustupují stepi porostlé travinami.[1]

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

Podnebí Nogajské stepi je kontinentální, suché a s ročními srážkami menšími než 300 mm. Průměrná teplota teplého období (duben - říjen) je cca 19 °C a chladného období (listopad - březen) je cca 1 °C. Nejnižší teplota je v lednu, kdy dosahuje i přes -30 °C a teplotní maxima jsou v srpnu, kdy teplota dosahuje přes 40 °C. Léto je dusné, zima se vyznačuje minimálním množství srážek (v průměru asi 40 mm).

Dezertifikace stepi[editovat | editovat zdroj]

Nogajská step je vhodná zejména pro kočovný chov skotu. Během sovětské éry byly miliony zvířat přepravovány kamiony do Nogajské stepi. Intenzivním chovem dobytka na stepi došlo k poškození 70 % pastvin a 25 % pastvisek se stalo oblastmi škodlivými pro zvířata.

Step v ruském Dagestánu se mění na neúrodnou písečnou poušť. Dezertifikace Nogajské stepi začala od roku 2000. Pastviny zde postupně zakrývá písek. Místní lidé přičítají vinu privatizaci pozemků v polovině 90. let 20. století. Podnikatelé se mj. přestali starat o přísun vody do jezer, která celý proces dezertifikace zpomalovala. Vyschlá pláň byla následně rozparcelována a rozprodána jako farmářské pozemky.[2]

Díky dezertifikaci ze stepi prakticky zmizela sajga tatarská.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CESTUJZADARA.CZ. Čečensko - Čečna | CestujZadara.cz. www.cestujzadara.cz [online]. [cit. 2020-12-09]. Dostupné online. 
  2. "Je to pomsta." Varovný příběh z ruské stepi ukazuje, jak křehká je úrodná zem. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2020-12-09 [cit. 2020-12-09]. Dostupné online.