Nikolaj Nikolajevič Ryžkov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nikolaj Nikolajevič Ryžkov
Narození26. záříjul. / 8. října 1868greg.
Borisovka
Úmrtí6. února 1920 (ve věku 51 let)
Petrohrad
Alma materKyjevská duchovní akademie (do 1892)
Vídeňská univerzita (1897–1901)
Kursk Theological Seminary
Povoláníduchovní a pop
Nábož. vyznánípravoslaví
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Protojerej Nikolaj Nikolajevič Ryžkov (26. září 1868, Borisovka, Grajvoronský ujezd, Kurská gubernie6. února 1920 Petrohrad), byl pravoslavný kněz, představený pravoslavných chrámů v Praze a Karlových Varech a propagátor slovanské vzájemnosti. Za první světové války v roce 1914 byl jako občan nepřátelského státu zatčen a odsouzen pro velezradu k trestu smrti. Po intervenci ruské vlády byl v roce 1917 milostí císaře Karla I. osvobozen.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn v rodině pravoslavného kněze. Absolvoval duchovní seminář v Kursku a pak byl, jako nejlepší student, poslán na duchovní akademiiKyjevě, kterou dokončil roku 1892 s hodností kandidáta-magistranta teologie. Tři roky působil jako korektor v petrohradské synodální tiskárně. 20. ledna 1895 byl jmenován žalmistou pro Vídeňský pravoslavný chrám a zároveň i úředníkem ruského konzulátu ve Vídni. V letech 1897-1901 byl řádným posluchačem Filosofické fakulty Vídeňské univerzity.


Profesní život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1901 byl vysvěcen na kněze a ustanoven představeným pravoslavných chrámů v Praze a Karlových Varech. Protojerejem (biskupem) byl jmenován v roce 1907.

Nikolaj Ryžkov se zajímal o problematiku slovanských národů v Rakousku-Uhersku. Během své služby ve Vídni se stýkal s mnohými slovanskými pracovníky. Nové a úrodné pole své působnosti nalezl v Praze. Na konci 19. století přestoupilo nevelké množství Čechů k pravoslaví, avšak větší a organizované přestupy nastaly až za jeho působení v Čechách. V roce 1903 stál u založení spolku „Pravoslavná beseda“, později, v letech 1904-1905 nastává příliv z řad starokatolíkůpravoslaví. V téže době se Ryžkov domáhá získání povolení vést bohoslužbyčeském jazyce, vyučuje náboženství v češtině, vydává český pravoslavný katechismus a po tři roky české pravoslavné kalendáře, vede matriky pro pravoslavné Čechy v zastoupení srbského duchovního správce ve Vídni. Ryžkov se tak stává prvním knězem české pravoslavné církve ve 20. století.

V lodi kostela sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze je textová pamětní deska se zněním: „MUČEDNÍK ZA PRAVOSLAVNOU / VÍRU A VĚRNOST SLOVANSTVU / PROTOJEREJ A 1901–1914 / PŘEDSTAVENÝ TOHOTO CHRÁMU / O. NIKOLAJ RYŽKOV / 26. IX. 1868 – 6. II. 1920.“

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]