Nicole Brown Simpsonová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nicole Brown Simpson
Rodné jménoNicole Brown
Narození19. května 1959
Frankfurt nad Mohanem
Úmrtí12. června 1994 (ve věku 35 let)
Brentwood nebo Los Angeles
Příčina úmrtípobodání
Místo pohřbeníLake Forest
BydlištěBrentwood
Alma materRancho Alamitos High School
Dana Hills High School
Povoláníservírka
ChoťO. J. Simpson (1985–1992)[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Nicole Brown Simpsonová (či Nicole Brownová Simpsonová, nepřechýleně Simpson; 19. května 195912. června 1994) byla manželka hráče amerického fotbalu O. J. Simpsona, která byla v roce 1994 zavražděna.

Život[editovat | editovat zdroj]

Nicole Brown se narodila Judith a Louisi Brownovým, její otec byl Američan a matka Němka. Studovala na škole Rancho Alamitos High School a poté na škole Dana Hill High School v Kalifornii. V roce 1977 se poznala s O. J. Simpsonem. V té době pracovala jako servírka v klubu The Daisy. V roce 1985 se Nicole a O. J. Simpson vzali a narodily se jim dvě děti, ale jejich vztah nebyl idylický - O. J. Nicole týral. Kvůli týrání se s ním Nicole v roce 1992 rozvedla. Děti si Nicole po rozvodu vzala do své péče a odstěhovala se do Brendwoodu.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

V červnu roku 1994 byla Nicole Brown Simpsonová zavražděna společně se svým kolegou číšníkem Ronem Goldmanem. Ron přinesl Nicole brýle její matky, matka brýle ztratila v restauraci a Ron je našel. Chtěl je Nicole vrátit. Přijel k domu, kde Nicole bydlela. Když jí chtěl brýle předat, byl Ron i Nicole napadeni a zavražděni neznámým vrahem (nebo vrahy). Vrah Nicole brutálně ubodal a téměř jí uřízl hlavu. Mrtvoly Nicole a Rona našli sousedé.

Po smrti[editovat | editovat zdroj]

O. J. Simpson byl po smrti Nicole obviněn z dvojnásobné vraždy. Proběhl v celých USA ostře sledovaný proces. Věcné důkazy byly zpochybněny na základě tvrzení, že byly vykonstruovány na základě rasové motivace a O. J. Simpson nebyl potrestán jako vrah Nicole. V následujícím procesu byl ale odsouzen k zaplacení velkého odškodného pozůstalým. Její vražda zůstala oficiálně neobjasněna a tento případ rozděloval ostře veřejné mínění. O. J. Simpson byl později odsouzen za jiné zločiny. Ve vězení strávil 9 let.

Dne 20. července 2017 bylo rozhodnuto o jeho podmínečném propuštění,[2][3] ke kterému došlo 1. října téhož roku.[4]

Nicole Brown Simpsonová je pohřbena na hřbitově v Lake Forest v Kalifornii. Její jméno bylo použito pro název charitativní nadace.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nicole Brown Simpson na anglické Wikipedii.

  1. Catalog of the German National Library. Dostupné online. [cit. 2024-04-16]
  2. O. J. Simpson se dostane na svobodu. Choval se vzorně, rozhodl soud v Nevadě. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2017-07-20 [cit. 2017-07-20]. Dostupné online. 
  3. Bývalý hráč amerického fotbalu O. J. Simpson půjde na svobodu. Soud ho podmínečně propustil z vězení. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2017-07-20 [cit. 2017-07-20]. Dostupné online. 
  4. O. J. Simpson je po devíti letech na svobodě. Pykal za loupežné přepadení. iDNES.cz [online]. 2017-10-01 [cit. 2017-10-01]. Dostupné online.