Nico Hülkenberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nicolas Hülkenberg)
Nico Hülkenberg
Nico Hülkenberg v roce 2019
Nico Hülkenberg v roce 2019
Narození19. srpna 1987 (36 let)
Emmerich am Rhein
NárodnostNěmeckoNěmecko Německo
Kariéra ve Formuli 1
Aktivní roky2010, 20122020,
2022–dosud
TýmyWilliams (2010)
Sauber (2013)
Force India (2012, 2014–2016)
Renault (2017–2019)
Racing Point (2020)
Aston Martin (2022)
Haas (2023–dosud)
Současný týmHaasFerrari
Číslo vozu27
Závody206 (203 startů)
Body celkem530
Pole positions1
Nejrychlejší kola2
Nejlepší umístění v sezóně7. místo (2018)
Nejlepší umístění v závodě4. místo
První závodGrand Prix Bahrajnu 2010
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nicolas „Nico“ Hülkenberg (* 19. srpna 1987, Emmerich am Rhein, Německo) je německý automobilový závodník, pro rok 2023 jezdec ve Formuli 1 za Haas F1 Team. V roce 2015 zvítězil v závodě 24 hodin Le Mans v týmu Porsche.

Kariéra před F1[editovat | editovat zdroj]

V roce 1997 debutoval v deseti letech v motokárách, o pět let později již vyhrál národní šampionát. V roce 2005 přestoupil do seriálu Formule BMW a ihned na sebe upoutal pozornost. Vyhrál takřka polovinu závodů a díky nejvyššímu počtu bodů získal mistrovský titul. Díky tomuto úspěchu byl nominován jako první jezdec německého národního týmu v poháru A1 Grand Prix. Zajistil Německu vítězství a od poloviny sezony celé sérii dominoval. Vyhrál šest z deseti hlavních závodů.

V roce 2007 se umístil na celkovém třetím místě ve své první sezoně v eurosérii formule 3.

Formule 1[editovat | editovat zdroj]

Hülkenberg se poprvé svezl ve voze Formule 1 v roce 2007 v testu pro tým Williams. Dvoudenní test se konal na španělském okruhu Circuito Permanente de Jerez a Hülkenberg předstihl tehdejšího jezdce Kazukiho Nakadžimu. Hülkenbergův výkon při testu vedl k tomu, že jej tým Williams podepsal jako zkušebního jezdce a nastoupil v několika dalších testech. Jeho smlouva s Williamsem byla prodloužena i pro sezónu 2009. Hülkenberg také působil jako záložní jezdec týmu v případě, že by některý z jezdců nebyl schopen nastoupit do závodu.

Williams (2010)[editovat | editovat zdroj]

Dne 2. listopadu 2009 byl Hülkenberg potvrzen jako závodní jezdec týmu Williams, jeho týmovým kolegou byl zkušený Brazilec Rubens Barrichello.[1]

Hülkenberg debutoval ve Velké ceně Bahrajnu, kde skončil na čtrnáctém místě. Další závod v Austrálii po kolizi s Kamuiem Kobajašim nedokončil. V kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie se poprvé dostal do její třetí části a kvalifikoval se na pátém místě. Závod dokončil na místě desátém a získal svůj první bod ve Formuli 1. Ve Velké Británii skončil opět na desátém místě. Jeho nejlepším umístěním bylo šesté místo v Německu. Bodoval také v Itálii, Singapuru, Koreji a v Brazílii. Závod v Japonsku po kolizi s Vitalijem Petrovem nedokončil.

Dne 6. listopadu získal Hülkenberg svou první pole position ve Formuli 1, když o 1,049 sekundy porazil Sebastiana Vettela v kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie, která byla ovlivněna deštěm. Poté, co ztratil náskok v úvodním kole, nakonec závod dokončil na osmém místě.

V sezóně získal 22 bodů a obsadil celkové 14. místo.

Pro sezónu 2011 byl v týmu nahrazen Pastorem Maldonadem, který do týmu přinesl vyšší finanční prostředky.[2] Po Velké ceně Abú Zabí Hülkenberg oznámil, že pro nadcházející sezónu nezískal žádnou závodní sedačku.

Force India (2011–2012)[editovat | editovat zdroj]

2011[editovat | editovat zdroj]

Dne 26. ledna 2011 byl Hülkenberg potvrzen jako rezervní jezdec u týmu Force India pro sezónu 2011. Nahradil tak Paula di Restu, který byl povýšen na místo závodního jezdce. Hülkenberg nastoupil ve všech pátečních trénincích kromě Monaka, Maďarska, Koreje, Indie a Abú Zabí.[3] Dne 16. prosince 2011 tým Force India oznámil, že se Hülkenberg v sezóně 2012 stane jejich závodním jezdcem.

2012[editovat | editovat zdroj]

Po devátém místě v kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie vypadl po kolizi již v prvním kole. Po šestnáctém místě v kvalifikaci obsadil v Malajsii devátou příčku a získal své první body s týmem Force India. Šestnáctý skončil i v kvalifikaci na Velkou cenu Číny a v závodě obsadil patnácté místo. Po třinácté pozici v kvalifikaci na Velkou cenu Bahrajnu si v závodě o jedno místo polepšil a skončil tak místě dvanáctém. Ze třináctého místa v kvalifikaci při Velké ceně Španělska získal jeden bod za desáté místo. V Monaku po startu z jedenácté příčky skončil osmý. Nejlepší umístění zaznamenal v Belgii, když skončil na čtvrtém místě. Při Velké ceně Singapuru nezískal žádné body, ale připsal si nejrychlejší kolo. Hülkenberg bodoval v dalších pěti závodech s výjimkou Velkou cenou Abú Zabí, který nedokončil. Se ziskem 63 bodů skončil na celkovém 11. místě.

Sauber (2013)[editovat | editovat zdroj]

Dne 31. října 2012 tým Sauber oznámil, že se Hülkenberg stane jejich závodním jezdcem pro sezónu 2013.[4] Jeho týmovým kolegou byl Esteban Gutiérrez.

Do úvodního závodu v Austrálii kvůli úniku paliva nenastoupil. Do závodu v Malajsii se kvalifikoval na dvanáctém místě a závod dokončil na místě osmém. Nejlepší kvalifikační výsledek předvedl v Itálii, když získal třetí místo na startu. Po ztrátě dvou pozic, dokončil závod na pátém místě. Jeho nejlepším umístěním bylo čtvrté místo při Velké ceně Koreje. V sezóně osadil celkové 10. místo se ziskem 51 bodů.

Force India (2014–2016)[editovat | editovat zdroj]

2014[editovat | editovat zdroj]

Dne 3. prosince 2013 tým Force India oznámil, že se Hülkenberg opět stane jejich jezdcem pro sezónu 2014. Jeho týmovým kolegou se stal Sergio Pérez.

Úvodní závod v Austrálii dokončil na sedmém místě, ale po diskvalifikaci Daniela Ricciarda se posunul na šesté místo. V Malajsii a v Bahrajnu skončil na pátém místě. Po těchto závodech se držel na celkovém třetím místě. V Číně skončil šestý a propadl se na celkové čtvrté místo. Jeho nejlepším umístěním bylo páté místo, které získal celkem čtyřikrát. Pravidelný bodový zisk v celé sezóně znamenal, že Hülkenberg dokončil sezónu na 9. místě se ziskem 96 bodů a pomohl tak týmu Force India dosáhnout šestého místa v Poháru Konstruktérů.

V říjnu 2014 tým Force India potvrdil Hülkenberga i pro sezónu 2015.[5]

2015[editovat | editovat zdroj]

V prvním závodě v Austrálii skončil na sedmém místě. Od Velké ceny Malajsie do Velké ceny Monaka nedokázal bodovat. Závod v Maďarsku po velké nehodě nedokončil. V Belgii měl poruchu energetické jednotky a do závodu vůbec nenastoupil. Závody v Singapuru, Rusku a v USA po kolizích nedokončil. V sezóně získal 58 bodů a obsadil celkové 10. místo.

2016[editovat | editovat zdroj]

I v sezóně 2016 pokračoval s týmem Force India. V úvodním závodě v Austrálii skončil opět na sedmém místě. Další dva závody dokončil na patnáctém místě. V Rusku kolidoval s bývalým týmovým kolegou Estebanem Gutiérrezem a závod pro něj skončil. Další závod ve Španělsku kvůli úniku oleje nedokončil. V dalších třech závodech bodoval. Při kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska se kvalifikoval na třetím místě a díky penalizace Nica Rosberga startoval druhý. Závod však kvůli problémům s brzdami nedokončil. Následoval další pravidelný bodový zisk v pěti závodech. V Singapuru se připletl do úvodní kolize a závod nedokončil. Další dva závody dokončil na osmém místě. Při Velké ceně USA se opět připletl do kolize a závod pro něj opět skončil. Poslední tři závody sezóny dokončil na sedmém místě. Sezónu dokončil na 9. místě se ziskem 72 bodů.

Po skončení sezóny ukončil své působení v týmu Force India.

Renault (2017–2019)[editovat | editovat zdroj]

2017[editovat | editovat zdroj]

Dne 14. října tým Renault oznámil, že s Hülkenbergem uzavřel víceletou smlouvu.[6]

První body za tým získal ve třetím závodě sezóny v Bahrajnu, kde skončil na devátém místě. V následujícím závodě v Rusku skončil na devátém místě. Při Velké ceně Španělska skončil na šestém místě, což byl nejlepší výsledek týmu Renault od návratu do Formule 1 v sezóně 2016. Hülkenbergův pravidelný bodový zisk skončil v Monaku, když kvůli problémům s převodovkou musel odstoupit. V Kanadě skončil na osmém místě, po kterém následovalo odstoupení v Ázerbájdžánu. V Rakousku dojel po špatném startu na třináctém místě a poprvé skončil za týmovým kolegou Jolyonem Palmerem.

Nové vylepšení týmu přineslo obrovské zlepšení. Při Velké ceně Velké Británie se kvalifikoval a závod dokončil na šestém místě. V Maďarsku se kvalifikoval na sedmém místě, ale kvůli penalizaci za novou převodovku startoval až dvanáctý. Během závodu došlo k incidentu, když Kevin Magnussen vytlačil Hülkenberga z trati při boji o pozici. Magnussen dostal za tento incident časový trest. Hülkenberg závod nakonec nedokončil. Po závodě v době kdy Magnussen dával rozhovor dánské televizi, za ním Hülkenberg přišel, aby si kolizi vyříkali. Magnussen mu odvětil legendární hláškou "suck my balls, mate".

Po letní přestávce se v Belgii kvalifikoval na sedmém místě a v závodě skončil šestý. V Singapuru bylo oznámeno, že Hülkenbergova týmového kolegu Jolyona Palmera pro sezónu 2018 nahradí Carlos Sainz Jr.. V závodě se dlouho držel blízko stupňů vítězů, ale nakonec musel kvůli úniku oleje odstoupit. Po tomto závodě se stal držitelem rekordu, v počtu závodů bez umístění na stupních vítězů.

Při Velké ceně Japonska bylo oznámeno, že Carlos Sainz Jr. nahradí Palmera po zbytek sezóny počínaje Velkou cenou USA. Závod v Japonsku kvůli selhání systému DRS nedokončil. V USA a v Mexiku odstoupil kvůli problémům s motorem. V posledních dvou závodech sezóny dokázal bodovat. V sezóně obsadil celkové 10. místo, když získal 43 bodů.

2018[editovat | editovat zdroj]

I v sezóně 2018 Hülkenberg pokračoval s týmem Renault.

V úvodní Velké ceně Austrálie skončil na sedmém místě. Další dva závody dokončil na šestém místě. Závod v Ázerbájdžánu kvůli poškozenému zavěšení nedokončil. Ani další závod ve Španělsku poté, co ho sestřelil Romain Grosjean, nedokončil. V dalších šesti závodech s výjimkou Velké ceny Rakouska pravidelně bodoval.

Po letní přestávce v Belgii způsobil hned po startu obrovskou nehodu, kvůli které dostal v dalším závodě trest posunu o deset míst vzad. V dalších čtyřech závodech získal pouze jeden bod. V USA a v Mexiku dojel na šestém místě. Závod v Brazílii kvůli přehřátí motoru nedokončil. V poslední Velké ceně Abú Zabí byl převrácen Romainem Grosjeanem na bariéru.

V této sezóně získal 69 bodů a obsadil celkové 7. místo, což je jeho nejlepším umístěním v sezóně.

2019[editovat | editovat zdroj]

Pro sezónu 2019 se k týmu Renault připojil Daniel Ricciardo.

V prvním závodě sezóny v Austrálii dokončil opět na sedmém místě. V Bahrajnu postihla tým katastrofa, když oba jezdci vypadli v 53. kole kvůli problémům s motorem. Ani další závod v Číně Hülkenberg kvůli problémům se softwarem nedokončil. Při kvalifikaci na Velkou cenu Španělska porušil pravidlo parc fermé a musel startovat z boxové uličky. Závod dokončil na třináctém místě. I další závod v Monaku skončil na třináctém místě. V Kanadě, ve Francii a ve Velké Británii bodoval. V domácí mokré Velké ceně Německa se dlouho držel na čtvrtém místě, ale po chybě skončil na mokré trati v bariéře. Závod v Maďarsku dokončil mimo body.

Už před Velkou cenou Belgie tým Renault oznámil, že od sezóny 2020 v týmu nahradí Hülkenberga Francouz Esteban Ocon.

V závodě v Belgii skončil na osmém místě. Na Velkou cenu Itálie se Hülkenberg kvalifikoval na šestém místě. Jeho týmový kolega Daniel Ricciardo dokonce na místě pátém. V závodě si oba jezdci o jednu pozici polepšili a skončili na čtvrtém a pátém místě. Jednalo se o nejlepší výsledek týmu Renault od jeho návratu do Formule 1 v sezóně 2016. Následují dva závody dokončil také na bodech. Závod v Japonsku dokončil na desátém místě, ale po protestu týmu Racing Point byli dodatečně oba jezdci Renaultu diskvalifikováni kvůli nelegálnímu brzdovému systému v jejich vozech. Jednalo se o první Hülkenbergovu diskvalifikaci v kariéře. V dalších dvou závodech skončil opět na bodech. V závodě v Brazílii obdržel pětisekundovou časovou penalizaci, za předjetí Kevina Magnussena pod safety carem a skončil až patnáctý. Poslední závod v Abú Zabí dokončil na nebodovaném dvanáctém místě. Celkem nasbíral 37 bodů a obsadil celkové 14. místo.

Rezervní jezdec Racing Pointu a Aston Martinu (2020–2022)[editovat | editovat zdroj]

Pro sezónu 2020 se mu nepodařilo sehnat závodní sedačku u žádného týmu, ačkoliv předtím měl Nico dle slov Alaina Prosta na stole nabídku od Renaultu na roční smlouvu s opcí na rok 2021, Hülkenberg přesto trval na dvouleté což patrně zapříčinilo jeho úplnou ztrátu sedačky.[7]

Avšak kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, který měl Sergio Pérez, byl Hülkenberg povolán do dějiště Velké ceny Velké Británie, aby za něj zaskočil. V kvalifikaci skončil na třináctém místě. Naneštěstí kvůli problémům s pohonnou jednotkou na jeho voze do závodu vůbec nenastoupil. Hülkenberg vystřídal Péreze i o týden později během Velké ceny 70. výročí Formule 1. V kvalifikaci skončil na třetím místě. Závod, i kvůli třem zastávkám v boxech, dokončil až na sedmém místě. V monopostu týmu Racing Point se Hülkenberg objevil ještě během Velké ceny Eifelu, kde nahradil Lance Strolla, který kvůli zdravotním potížím do závodu nenastoupil. Hülkenberg se před závodem zúčastnil pouze kvalifikace, kde odjel pouze čtyři kola a obsadil dvacáté místo. Závod dokončil na bodovaném osmém místě. Původně byl ale kandidátem na záskok za Alexe Albona u týmu Red Bull Racing.[8] U Red Bullu ale nebyli spokojeni s jeho jezdci po boku Maxe Verstappena, takže se Nico stal kandidátem na sedačku[9] spolu s Mexičanem Sergiem Pérezem, přičemž Hülkenberga do Red Bullu podporoval také právě Max se svým otcem Josem Verstappenem.[10] Přednost však dostal Pérez.

Ve dvou závodech, do kterých nastoupil, dokázal získat 10 bodů a obsadil v sezóně celkové 15. místo.

Od sezóny 2021 Hülkenberg působí jako testovací a rezervní jezdec týmu Aston Martin.

Během sezóny 2021 Hülkenberg nestartoval v žádném závodě, ovšem v létě se dostal mezi kandidáty na sedačku u svého bývalého týmu – Williamsu.[11]

Hned v prvním závodě sezóny 2022, který se konal v Bahrajnu, Hülkenberg nahradil Sebastiana Vettela který byl pozitivně testován na koronavirus. V kvalifikaci porazil svého týmového kolegu Lance Strolla a do závodu odstartoval ze sedmnáctého místa, na kterém také závod dokončil.

Haas (2023–dosud)[editovat | editovat zdroj]

Dne 17. listopadu 2022 bylo oznámeno, že v sezóně 2023 nahradí Hülkenberg Micka Schumachera v Haas F1 Teamu.

Působení mimo Formuli 1[editovat | editovat zdroj]

V roce 2015 se zúčastnil v barvách týmu Porsche Motorsport dvou závodů šampionátu FIA WEC včetně legendárního závodu 24 hodin Le Mans. Ten dokonce vyhrál spolu s kolegy Earlem Bamberem a Nickem Tandym.

V roce 2020 se Nico zúčastnil s týmem mcchip-dkr testování vozu Lamborghini Huracán GT3 s tím že v jejich barvách nastoupí v německé prestižní GT sérii ADAC GT Masters[12]. Z Hülkenbergova startu ovšem sešlo kvůli povinnostem v F1.[13]

Na podzim roku 2021 se Nico zúčastnil testování v americkém IndyCar s týmem McLaren[14], šéf týmu Zak Brown jej měl dokonce na vrcholu žebříčku kandidátů na sedačku, přesto se později Nico rozhodl že do zámoří nezamíří - uvedl osobní důvody, nicméně faktem byl i jeho nezájem o závodění i na oválech, na které nebyl zvyklý.[15]

Výsledky[editovat | editovat zdroj]

Kompletní výsledky ve Formuli 1[editovat | editovat zdroj]

Legenda k tabulce
Barva Výsledek
Zlatá Vítěz
Stříbrná 2. místo
Bronzová 3. místo
Zelená Bodované umístění
Modrá Nebodované umístění
Dokončil neklasifikován (NC)
Fialová Odstoupil (Ret)
Červená Nekvalifikoval se (DNQ)
Nepředkvalifikoval se (DNPQ)
Černá Diskvalifikován (DSQ)
Bílá Nestartoval (DNS)
Závod zrušen (C)
Světle
modrá
Pouze trénoval (PO)
Páteční testovací jezdec (TD)
Bez
barvy
Netrénoval (DNP)
Vyřazen (EX)
Nepřijel (DNA)
Odvolal účast (WD)
Nezúčastnil se (prázdné)
Označení Význam
Tučnost Pole position
Kurzíva Nejrychlejší kolo
Jezdec nedojel do cíle, ale byl klasifikován, protože odjel více než 90 % délky závodu.
Byl udělován poloviční počet bodů, protože bylo odjeto méně než 75 % délky závodu.
Horní index Umístění bodujících jezdců
ve sprintu
Rok Tým Šasi Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Body Umístění
2010 AT&T Williams F1 Team Williams FW32 Cosworth 2,4 V8 BHR
14
AUS
Ret
MAL
10
CHN
15
ESP
16
MON
Ret
TUR
17
CAN
13
EUR
Ret
GBR
10
GER
13
HUN
6
BEL
14
ITA
7
SIN
10
JPN
Ret
KOR
10
BRA
8
ABU
16
22 14. místo
2011 Force India F1 Team Force India VJM04 Mercedes-Benz FO 108Y 2,4 V8 AUS
TD
MAL
TD
CHN
TD
TUR
TD
ESP
TD
MON CAN
TD
EUR
TD
GBR
TD
GER
TD
HUN
TD
BEL
TD
ITA
TD
SIN JPN
TD
KOR IND ABU BRA
TD
2012 Sahara Force India F1 Team Force India VJM05 Mercedes FO 108Z 2,4 V8 AUS
Ret
MAL
9
CHN
15
BHR
12
ESP
10
MON
8
CAN
12
EUR
5
GBR
12
GER
9
HUN
11
BEL
4
ITA
21
SIN
14
JPN
7
KOR
6
IND
8
ABU
Ret
USA
8
BRA
5
63 11. místo
2013 Sauber F1 Team Sauber C32 Ferrari 056 2,4 V8 AUS
DNS
MAL
8
CHN
10
BHR
12
ESP
15
MON
11
CAN
Ret
GBR
10
GER
10
HUN
11
BEL
13
ITA
5
SIN
9
KOR
4
JPN
6
IND
19
ABU
14
USA
6
BRA
8
51 10. místo
2014 Sahara Force India F1 Team Force India VJM07 Mercedes-Benz PU106A 1,6 V6 t AUS
6
MAL
5
BHR
5
CHN
6
ESP
10
MON
5
CAN
5
AUT
9
GBR
8
GER
7
HUN
Ret
BEL
10
ITA
12
SIN
9
JPN
8
RUS
12
USA
Ret
BRA
8
ABU
6
96 9. místo
2015 Sahara Force India F1 Team Force India VJM08 Mercedes-Benz PU106B Hybrid 1,6 V6 t AUS
7
MAL
14
CHN
Ret
BHR
13
ESP
15
MON
11
CAN
8
AUT
6
58 10. místo
Force India VJM08B GBR
7
HUN
Ret
BEL
DNS
ITA
7
SIN
Ret
JPN
6
RUS
Ret
USA
Ret
MEX
7
BRA
6
ABU
7
2016 Sahara Force India F1 Team Force India VJM09 Mercedes-Benz PU106C 1,6 V6 t AUS
7
BHR
15
CHN
15
RUS
Ret
ESP
Ret
MON
6
CAN
8
EUR
9
AUT
19
GBR
7
HUN
10
GER
7
BEL
4
ITA
10
SIN
Ret
MAL
8
JPN
8
USA
Ret
MEX
7
BRA
7
ABU
7
72 9. místo
2017 Renault Sport F1 Team Renault R.S.17 Renault R.E.17 1,6 V6 t AUS
11
CHN
12
BHR
9
RUS
8
ESP
6
MON
Ret
CAN
8
AZE
Ret
AUT
13
GBR
6
HUN
17
BEL
6
ITA
13
SIN
Ret
MAL
16
JPN
Ret
USA
Ret
MEX
Ret
BRA
10
ABU
6
43 10. místo
2018 Renault Sport F1 Team Renault R.S.18 Renault R.E.18 1,6 V6 t AUS
7
BAH
6
CHN
6
AZE
Ret
ESP
Ret
MON
8
CAN
7
FRA
9
AUT
Ret
GBR
6
GER
5
HUN
12
BEL
Ret
ITA
13
SIN
10
RUS
12
JPN
Ret
USA
6
MEX
6
BRA
Ret
ABU
Ret
69 7. místo
2019 Renault Sport F1 Team Renault R.S.19 Renault E-Tech 19 1,6 V6 t AUS
7
BAH
17
CHN
Ret
AZE
14
ESP
13
MON
13
CAN
7
FRA
8
AUT
13
GBR
10
GER
Ret
HUN
12
BEL
8
ITA
5
SIN
9
RUS
10
JPN
DSQ
MEX
10
USA
9
BRA
15
ABU
12
37 14. místo
2020 BWT Racing Point F1 Team Racing Point RP20 Mercedes M11 EQ Performance 1,6 V6 t AUT STY HUN GBR
DNS
70A
7
ESP BEL ITA TUS RUS EIF
8
POR EMI TUR BHR SKR ABU 10 15. místo
2021: Nico Hülkenberg se neúčastnil Formule 1.
2022 Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team Aston Martin AMR22 Mercedes F1 M13 E Performance 1,6 V6 t BHR
17
SAU
12
AUS EMI MIA ESP MON AZE CAN GBR AUT FRA HUN BEL NED ITA SIN JPN USA MXC SAP ABU 0 22. místo
2023 Haas F1 Team Haas VF-23 Ferrari 066/10 1,6 V6 t BHR
15
SAU
12
AUS
7
AZE
17
MIA
15
MON
17
ESP
15
CAN
15
AUT
Ret6
GBR
13
HUN
14
BEL
18
NED
12
ITA
17
SIN
13
JPN
14
QAT
16
USA
11
MXC
13
SAP
12
LVG
19
ABU
15
9 16. místo
2024* Haas F1 Team Haas VF-24 Ferrari BHR
16
SAU
10
AUS
9
JPN
11
CHN
MIA
EMI
MON
CAN
ESP
AUT
GBR
HUN
BEL
NED
ITA
AZE
SIN
USA
MXC
SAP
LVG
QAT
ABU
3* 13. místo*
Poznámky
  • * Sezóna v průběhu

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 2010 Driver Lineup. Williamsf1.com. 2 November 2009. Dostupné v archivu pořízeném dne 5 November 2009. 
  2. Barrichello Confirmed for 2011. AT&T Williams F1. Grove, United Kingdom: Williams F1, 15 November 2010. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 7 July 2011. 
  3. ELIZALDE, Pablo. Di Resta confirmed at Force India. Autosport. 26 January 2011. Dostupné online [cit. 26 January 2011]. 
  4. ELIZALDE, Pablo. Sauber confirms Nico Hulkenberg for 2013 Formula 1 season. Autosport. 31 October 2012. Dostupné online [cit. 2 January 2013]. 
  5. Nico Hülkenberg retained by Force India for 2015 F1 season. The Guardian. 21 October 2014. Dostupné online [cit. 18 November 2014]. 
  6. Nico Hülkenberg Joins Renault Sport Formula One Team [online]. 14 October 2016 [cit. 2016-10-14]. Dostupné online. 
  7. ŠIK, Michal. Téma: Jak se Renault zbavil Nica Hülkenberga. F1sport.cz [online]. 2019-09-24 [cit. 2019-09-24]. Dostupné online. 
  8. KUBALA, Petr. Hülkenberg mohl jet v GP Eifelu za Red Bull. Bez šance nemusí být ani ve hře o sedačku. F1sport.cz [online]. 2020-10-13 [cit. 2020-10-13]. Dostupné online. 
  9. KUBALA, Petr. Horner očekává, že Hülkenberg a Pérez počkají na rozhodnutí Red Bullu. F1sport.cz [online]. 2020-10-26 [cit. 2020-10-26]. Dostupné online. 
  10. KUBALA, Petr. U Verstappenů mají jasno: Chtějí Hülkenberga. F1sport.cz [online]. 2020-11-03 [cit. 2020-11-03]. Dostupné online. 
  11. SKALOŠ, David. Jedním z jezdců na dlouhém seznamu Williamsu pro příští rok je i Hülkenberg. F1sport.cz [online]. 2021-07-18 [cit. 2021-07-18]. Dostupné online. 
  12. ŠLÉGL, Jiří. Hülkenberg na Nürburgringu otestoval Lamborghini Huracan GT3. F1.sport.cz [online]. 2020-06-04 [cit. 2020-06-04]. Dostupné online. 
  13. ADAC GT Masters guest start without Nico Hülkenberg. mcchip-dkr.com [online]. 2020-08-12 [cit. 2020-08-12]. Dostupné online. 
  14. KUBALA, Petr. Hülkenberg testoval s McLarenem vůz IndyCar. F1.sport.cz [online]. 2021-10-26 [cit. 2021-10-26]. Dostupné online. 
  15. KUBALA, Petr. Hülkenberg se rozhodl, že do IndyCar nepůjde. F1.sport.cz [online]. 2021-11-04 [cit. 2021-11-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]