Nižná Šebastová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nižná Šebastová
Část Slanské ulice
Část Slanské ulice
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška250 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajPrešovský
OkresPrešov
MěstoPrešov
Nižná Šebastová
Nižná Šebastová
Správa
Statusčást města
PSČ080 06
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nižná Šebastová (do roku 1948 Nižný Šebeš, maďarsky Alsósebes)[1] je městskou částí města Prešov, spadající pod územní obvod č 3. V rámci Prešova tvoří samostatné katastrální území.

V Nižné Šebastové se nachází několik historických a kulturních památek. Nejvýznamnějšími jsou renesanční zámeček s opevněním z první poloviny 17. století. Další významnou historickou památkou je původně františkánský kostel a klášter pocházející také z první poloviny 17. století. Obě památky se nacházejí na Slanské ulici. Na zmiňované ulici se nachází i státní archiv Ministerstva vnitra SR. Za zámečkem na Ľubotické ulici se nachází poměrně rozsáhlý park pod názvem Panská zahrada. Centrem Nižné Šebastové je již zmiňovaná Slanská ulice s odpočinkovou zónou a parkem sv. Jana Nepomuckého.

V severní části Nižné Šebastové se nacházejí bývalé lázně Išľa.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Hlavní dopravní tepnou Nižné Šebastové je čtyřproudová Vranovská ulice, kterou vede silnice 1. třídy I/18 a mezinárodní silnice evropského významu E371 vedoucí z Popradu do Vranova nad Topľou. Městská hromadná doprava je zajištěna páteřní trolejbusovou linkou č. 1 a autobusovými linkami 13 a 21.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nižná Šebastová na slovenské Wikipedii.

  1. Slovenské slovníky. slovnik.juls.savba.sk [online]. [cit. 2023-04-16]. Dostupné online.