Neznámá válka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Neznámá válka
Původní názevНеизвестная война
Žánrválečný dokument
Formátseriál
ScénářHarrison Salisbury
RežieIzák Kleinerman
Roman Karmen
ModerátorBurt Lancaster
Země původuSovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz
USAUSA Spojené státy
Jazykyruština
angličtina
Počet dílů20 (seznam dílů)
Obvyklá délka50
Produkce a štáb
Produkční
společnost
Sovinfilm & Kleinerman/Lalser Associates Ltd. for Bregin Film Corp., AG.
Premiérové vysílání
Vysíláno1978
Neznámá válka na IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velká vlastenecká válka nebo také Neznámá válka (anglicky The Great Patriotic War/The Unknown War, rusky Velikaja otěčestvennaja vojna – Великая Отечественная война/Neizvestnaja vojna – Неизвестная война) je americko-sovětský dokumentární seriál pojednávající o Velké vlastenecké válce jako o největší vojenské kampani v dějinách lidstva. Seriál byl natočen za spolupráce amerických a sovětských dokumentaristů koncem 70. let 20. století, v době, kdy došlo k určitému zlepšení americko-sovětských vztahů. Skládá se z dokumentárních záběrů sovětských i německých kameramanů, které byly umístěny v archívech SSSR, USA a Velké Británie a které do té doby nebyly v některých případech ani publikovány. V zemích východního bloku byl vysílán pod názvem Velká vlastenecká válka, v západních zemích pod názvem Neznámá válka.

Dokument se vyhýbá všem klíčovým událostem, které válce předcházely: pakt Molotov–Ribbentrop, přepadení Polska, válka s Finskem a následné vyloučení Sovětského svazu ze Společnosti národů. V duchu dobové propagandy se vyhýbá i dalším, v té době tabuizovaným tématům z válečného období: nakládání se zajatými vojáky Rudé armády, kteří byli osvobozeni, poválečný osud zajatých vojáků Německa a jeho spojenců, násilné vystěhování celých národů z jejich domovů. Jiná témata, například Katyňský masakr, interpretuje zcela ze sovětského pohledu.

Na straně druhé dokument vylíčil mnohé události, které v té době byly americkému i západnímu publiku neznámé. Po jeho odvysílání v USA dokonce došlo k tomu, že na sovětského velvyslanectví v USA chodily dopisy od obyčejných Američanů, kteří napsali, že chtějí vyjádřit obdiv a poděkování za strádání a hrdinství lidí v SSSR v průběhu druhé světové války. Seriál byl vysílán i v tehdejší Československé televizi.

Dokumentární seriál uvádí známý americký herec Burt Lancaster, který strávil tři týdny v osmi městech v SSSR na filmování z míst, kde se odehrávaly důležité události. Dokumentární seriál je doplněn o výpovědi účastníků Velké vlastenecké války i o novodobé záběry z míst, kde probíhaly důležité boje. Dokument byl na Západě stažen z televizního vysílání v době po sovětské invazi do Afghánistánu jako určitá forma protestu.

V roce 2009 znovu tento seriál nadabovala do češtiny společnost Řitka video, která ho vydala na 10 DVD po názvem Velká vlastenecká válka.

Seznam dílů[editovat | editovat zdroj]

  1. 22. června 1941
  2. Bitva o Moskvu
  3. Obléhání Leningradu
  4. Na východ
  5. Obrana Stalingradu
  6. Stalingrad vydržel
  7. Největší tanková bitva v dějinách
  8. Válka v Arktidě
  9. Válka v oblacích
  10. Partyzánská válka
  11. Boj na mořích
  12. Bitva o Kavkaz
  13. Osvobození Ukrajiny
  14. Osvobození Běloruska
  15. Z Balkánu do Vídně
  16. Osvobození Polska
  17. Spojenci
  18. Bitva o Berlín
  19. Poslední bitva Velké vlastenecké války
  20. Voják Velké vlastenecké války

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]