Nezmar jeseteří

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxNezmar jeseteří
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenžahavci (Cnidaria)
Třídakaviárovky (Polypodiozoa)
Raikova, 1994
ŘádPolypodiidea
Poche, 1914
ČeleďPolypodiidae
Poche, 1914
RodPolypodium
Ussov, 1885
Binomické jméno
Polypodium hydriforme
(Ussov, 1885)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nezmar jeseteří (Polypodium hydriforme) je parazitický živočich, patřící do kmene žahavců, třídy kaviárovky (Polypodiozoa). Parazituje v jikrách jesetera ostrorypého (Acipenser oxyrinchus) a podobných rybách z čeledi jeseterovitých a veslonosovitých. Je to jeden z mála mnohobuněčných živočichů, kteří žijí uvnitř buněk svých hostitelů. Volně pohyblivé pohlavní stádium se označuje medúzoid a je podobné primitivní medúze.

Jeho pozice v systému živočichů byla dlouho nejasná. Ač se v češtině jmenuje „nezmar“, není s nezmary příbuzný. Dříve byl sice řazen k nezmarům Hydrina, poté k Narcomedusae nebo k hydromedúzám Trachylina. Později pro něj byla vyčleněna zvláštní třída kaviárovky (Polypodiozoa), která se zpravidla řadila do žahavců, jindy ale zcela zvlášť. Fylogenetická analýza 18S rRNA publikovaná českými vědci Janem Zrzavým a Václavem Hypšou napověděla, že by mohl být příbuzný s výtrusenkami, které jsou podle nejnovějších výzkumů podskupinou žahavců. Fylogenetické studie tuto hypotézu potvrzovaly a v r. 2015 prokázaly, že kaviárovky jsou sesterskou skupinou výtrusenek a odvětvují se v žahavcích na bázi kladu (podkmene) Medusozoa.[1][2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NESNIDAL, Maximilian P.; HELMKAMPF, Martin; BRUCHHAUS, Iris, El-MATBOULI, Mansour; HAUSDORF Bernhard. Agent of Whirling Disease Meets Orphan Worm: Phylogenomic Analyses Firmly Place Myxozoa in Cnidaria. S. 1–6. PLoS ONE [online]. 30. leden 2013. Svazek 8, čís. 1: e54576, s. 1–6. Dostupné online. DOI 10.1371/journal.pone.0054576. (anglicky) 
  2. CHANG, E. Sally; NEUHOF, Moran; RUBINSTEIN, Nimrod D., DIAMANT, Arik; PHILIPPE, Hervé; HUCHON, Dorothée; CARTWRIGHT, Paulyn. Genomic insights into the evolutionary origin of Myxozoa within Cnidaria. Proceedings of the National Academy of Sciences USA (PNAS) [online]. 16. listopad 2015. Online před tiskem. Dostupné online. PDF [1]. ISSN 1091-6490. DOI 10.1073/pnas.1511468112. (anglicky) 
  3. JOHN, Radek. Záhadní cizopasníci výtrusenky jsou příbuzní medůz. Týden.cz [online]. 22. listopad 2015. Popularizační článek k předchozí referenci. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu nezmar jeseteří na Wikimedia Commons
  • Zrzavý, Jan & Hypša, Václav (2003): Myxozoa, Polypodium, and the origin of the Bilateria: The phylogenetic position of „Endocnidozoa“ in light of the rediscovery of Buddenbrockia. Cladistics 19(2): 164–169.