Nestarka bílá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxNestarka bílá
alternativní popis obrázku chybí
Květenství Ageratina altissima
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Podčeleďhvězdnicové (Asteroideae)
Rodnestarka (Ageratina)
Binomické jméno
Ageratina altissima
(L.) R.M.King & H.Rob., 1970
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nestarka bílá[1][2] (Ageratina altissima; domorodými názvy snakeroot[3], richweed[3]) je rostlina, vytrvalá bylina, z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae), známá také pod starším jménem Eupatorium rugosum. Rostlina je zmiňována v souvislosti se smrtelnými otravami.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh je původní v Severní Americe. Přirozeně se vyskytuje ve východních a středních oblastech USA a Kanady.[4] V některých jiných oblastech je celkem zřídka pěstován jako okrasná rostlina.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Druh Ageratina altissima byl také dříve znám pod názvem Eupatorium rugosum. Rod Eupatorium ale prošel taxonomickou revizí botaniky a některé druhy, jenž byly jeho součástí, byly přesunuty do jiných rodů. Mimo pěstované kultivary jsou také známy dva poddruhy, na počátku 21. století označované Ageratina altissima var. angustata a Ageratina altissima var. roanensis (Appalachian white snakeroot). Tyto poddruhy se morfologicky liší.[5][6]

Popisný obrázek.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rostliny jsou vzpřímené nebo někdy vzestupně rostoucí. Dorůstají výšky 1,5 m a tvoří menší keře s jedním nebo několika stonky. V původních lokalitách rostou v lesích a houštinách, kde kvetou od poloviny do konce léta nebo na podzim. Květy jsou čisté bílé barvy. Po odkvětu se tvoří malá semena s chmýřím. Z mateřské rostliny jsou roznášeny větrem. Tento druh je schopen se adaptovat na různé životní podmínky a lze jej nalézt na slunných místech i holých plochách ve stínu. Může být plevelem v živých plotech a přistíněných místech.

Toxicita[editovat | editovat zdroj]

Rostlina obsahuje toxin tremetol (tremeton). Jsou popsány případy, kdy je po spásání dobytkem maso a mléko kontaminováno toxinem. Pokud je mléko nebo maso obsahující toxin konzumováno člověkem, jed působí na člověka. Je-li kontaminovaná potravina konzumována v dostatečně velkém množství, může způsobit tremetol otravu u lidí. Otrava se také nazývá „milk sickness“ (nemoc z mléka), protože lidé jsou otráveni často požitím toxinu v kravském mléku.

V průběhu první poloviny 19. století, když se velký počet evropských Američanů z východu, kteří nebyli seznámeni s nebezpečnou rostlinou, začalo usazovat v blízkosti oblasti přirozeného výskytu na Středozápadě a jinde, jich tisíce zemřelo na otravu mlékem. Tato otrava byla také pravděpodobně příčinou smrti Nancy Hanks Lincolnové, matky Abrahama Lincolna v roce 1818.[7]

Rostliny jsou jedovaté pro koně, kozy a ovce. K známkám otravy u těchto zvířat patří deprese a letargie, umístění zadních nohou těsně vedle sebe (koně, kozy, skot), nebo daleko od sebe (ovce), výtok z nosu, nadměrné slinění, klenuté držení těla, a rychlé a obtížné dýchání. Starší dobytek ale může být bez známek otravy, nicméně kojená dobytčata mohou uhynout na otravu mlékem. Příčiny otrav byly zjištěny v souvislosti s potvrzením pokusů informacemi od ženy z domorodého kmene Šavanů, kmen měl hluboké znalosti působení rostlin.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Okrasná rostlina, která je ceněna pro dekorativní listy nebo květenství. Je používána do ve větších skupin, nebo do záhonů.

V ČR je prodáván kultivar rostliny pod názvem Eupatorium rugosum 'Braunlaub' jako vyšší okrasná zelenolistá rostlina vhodná do skupin kvetoucích trvalek. Kultivar, prodávaný pod názvem Eupatorium rugosum 'Chocolate', se pěstuje v zahradách pro tmavě zbarvené listy. Nejtmavší barva, která je přirovnána k tmavé čokoládě, je u rostlin pěstovaných na slunném místě. Kultivary se zbarvenými listy lze použít i jako solitéry nebo jako dominanty do skupin nižších trvalek, kdy také vynikne světelný kontrast při kvetení.

Byla používána jako léčivá bylina.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Nejlépe rostlina kvete na výsluní, ale snáší polostín a daří se jim nejlépe ve vlhkých živných půdách.[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ageratina altissima na anglické Wikipedii.

  1. https://www.biolib.cz/cz/taxon/id193568/
  2. https://pladias.cz/taxon/data/Ageratina%20altissima
  3. a b USDA GRIN Taxonomy [online]. [cit. 2015-01-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-01-05. (anglicky) 
  4. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Ageratina altissima (Linnaeus) R. M. King & H. Robinson var. altissima [online]. Flora of North America. Dostupné online. 
  6. Ageratina altissima (Linnaeus) R. M. King & H. Robinson var. altissima [online]. Flora of North America. Dostupné online. 
  7. "Nancy Hanks Lincoln", National Park Service
  8. Eupatorium rugosum 'Chocolate' [online]. Missouri Botanical Garden. [url = http://www.mobot.org/gardeninghelp/plantfinder/Plant.asp?code=V230 Dostupné online]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]