Nerf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo (2004–současnost)
První logo (1969–1990)
Chlapec s elektrickým blasterem. Stampede ze série N-Strike.

Nerf je značka plastových zbraní na pěnovou munici od americké společnosti Hasbro[1]. Jsou vyráběné v několika tematických sériích. Oficiální název pro zbraň Nerf je blaster.

Oficiálním mottem značky Nerf je "It's Nerf or nothing!" (česky: Nerf a nebo nic!).

Během let bylo vyvinuto mnoho typů munice, jako například disky, kuličky nebo rakety. Nejrozšířenějším typem munice jsou šipky ve tvaru válečků s rozměrem 1×7 cm se zakulacenou gumovou hlavičkou a pěnovým tělem. Munici vyrábí samotné Hasbro, ale i jiné značky, které prodávají munici za levnější ceny a s menšími variacemi v délce, tloušťce a typech hlaviček. Patent na šipku Elite s rozměrem 1x7 cm patří Hasbru.

Vyrábí se široká škála příslušenství, např. zásobníky o různých velikostech, zaměřovače, pažby, svítilny, rukojetě nebo úsťová zařízení. Dají se na blastery nasadit pomocí tří typů spojů: taktických lišt (podobné systému Picatinny), nástavce na pažbu a závitem na úsťové zařízení. Tento systém byl inspirován u skutečných zbraní.

Historie značky[editovat | editovat zdroj]

Značka Nerf vznikla v roce 1969 pod společností Parker Brothers, kterou v roce 1985 koupila společnost Kenner Products. Pod značkou Nerf ze začátku vznikaly převážně sportovní míče, plastová autíčka a figurky, ale v roce 1989 vyrobila svůj první blaster zvaný Blast-a-Ball. V roce 1991 proběhla akvizice Kenner Products společností Hasbro. V následujících letech Hasbro převzalo práva na výrobu Nerf produktů.

V roce 2010 byl Nerf sloučen s jinou značkou plastových zbraní, Super Soaker[2]. Ta se zaměřovala na výrobu stříkacích pistolí. Tímto se stala jednou z mnoha sérií Nerf.

V současné době se Nerf stává koníčkem. Není již tak populární mezi dětmi, jak v minulosti, hlavně kvůli nárůstu počtu konkurence ze strany jiných značek, které se zaměřují na starší trh mladých dospělých. Mnohé z nich své blastery vyrábí pomocí metody 3D tisku, což je dělá mnohem levnějšími, než oficiální produkty od Hasbra[3].

Blastery[editovat | editovat zdroj]

Blastery se dají rozdělit na elektrické a manuální. Elektrické blastery potřebují ke svému fungování baterie, zatímco ty manuální žádné baterie nevyžadují. Obecně platí, že šipkové blastery vyrobené Hasbrem mají výkon v rozmezí 60-100 fps (stop za sekundu). Některé blastery, zejména pak ty na pěnové kuličky ze sérií Rival a Hyper, mohou dosáhnout výkonu až 150 fps. Vše se pak dá změnit pomocí modifikací, které zahrnují výměny pružin, baterií, nebo například utěsnění vzduchových válců.

Manuální blastery, které používají zásobníky, jsou vybaveny závorníkem, který při natažení dozadu zároveň posune šipku ze zásobníku do komory, napíná pružinu a otevírá vzduchový válec, který se zaplní vzduchem. Při vrácení závorníku do přední pozice (někdy musí být vykonáno manuálně, u některých blasterů má však závorník vratnou pružinu) se vzduchový válec uzavře a má tak uvnitř vysoce stlačený vzduch. Spoušť je spojena s kladívkem, které drží pružinu v napnutém stavu. Když je spoušť zmáčknuta, pružina se z kladívka vymkne a způsobí okamžité otevření vzduchového válce. Stlačený vzduch vyletí jedinou možnou cestou kupředu a akceleruje šipku stejným směrem, což způsobí, že opustí hlaveň a stane se projektilem. Výkon je závislý na síle pružiny. Obecně platí, že čím pevnější pružina, tím vyšší výkon, ale zároveň je na plast uvnitř zbraně vyvíjen větší nápor, což způsobuje rychlejší opotřebovávání materiálu. Dále se výkon dá zvýšit utěsněním vzduchového válce. V ideálním případě ze vzduchového válce neuniká žádný vzduch.

Úderník u elektrických blasterů se pohybuje pomocí elektrického mechanismu. Po stisknutí spouště úderník rychle vymrští šipku směrem kupředu. Až šipka dorazí do hlavně, dostane se do kontaktu se dvěma protilehlými kolečky, která šipku akcelerují a vystřelí z hlavně. Výkon blasteru udává rychlost rotace koleček, dá se tedy upravovat použitím různě výkonných baterií. Dále se dá výkon zvýšit například výměnou výchozích koleček za ta, která mají menší hodnotu tření.

Dále existují manuální blastery, které nepoužívají zásobník. Tyto mají většinou kulatou hlaveň vybavenou tzv. air restrictorem, což je plastová tyčinka, která těsně zapadne do dutiny uvnitř šipek typu Elite (Ne N-strike). Pokud má blaster větší kapacitu, je vybaven systémem chytrých air restrictorů, díky kterému střílí pouze ty hlavně, ve kterých je umístěna šipka. Blastery tohoto typu představují většinu vyrobených produktů Nerf. Mohou to být blastery s jednou či několika hlavněmi, revolvery, zbraně na pás, nebo pistole vybaveny zabudovaným klipem (zásobníkem bez pružiny).

Série[editovat | editovat zdroj]

  • N-Strike (Zavedla mnoho standardů, jako zásobníky a spoje pro příslušenství)
  • Elite (Zvýšila výkon na průměr 70 fps)
  • Elite 2.0 (Nástupce Elite)
  • Mega (Nová munice- větší šipky)
  • Modulus (Zaměřena na modularitu příslušenství)
  • AccuStrike (Představení přesnějšího typu šipek)
  • Rival (Zaměřena na starší mládež, munice v podobě kuliček)
  • Super Soaker (Stříkací pistole)
  • Rebelle (Určeno pro dívky)
  • Fortnite (Adaptace stejnojmenné videohry)

Sérií je mnohem více, ale tyto jsou, nebo byly vyráběny po nejdelší dobu, proto jsou považovány za nejúspěšnější. Každý rok Hasbro vydá několik nových sérií, ale jenom málo z nich se dočkává komerčního úspěchu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. shop.hasbro.com [online]. [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. 
  2. RYSSDAL, Kai. The happy accident that changed squirt guns forever [online]. 2014-07-08 [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. OUT OF DARTS. Out of Darts [online]. 2024-01-27 [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]