Neratovice (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Neratovice
Nádražní budova v roce 2011
Nádražní budova v roce 2011
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
MěstoNeratovice
Souřadnice
Neratovice
Neratovice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice546861[1]
Tratě070, 074, 092
Nadmořská výška165 m n. m.
V provozu od15. října 1865
Zabezpečovací zařízeníelektromechanické[1]
Dopravní koleje11 + 1 kusá[1]
Nástupiště (nástupní hrany)4 (5)[1]
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaStanoviště autobusů před nádražní budovou
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechBezbariérové WCÚschovna zavazadel
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Neratovice je železniční stanice v severní části města Neratovice v okrese Mělník ve Středočeském kraji ležící v těsné blízkosti železničního mostu přes Labe. Leží na neelektrizovaných tratích 070, 074 a 092. Nádraží je jednou ze čtyř stanic ve městě, dalšími jsou Neratovice sídliště, Neratovice město (nachází se přímo v obvodu stanice Neratovice)[1] a Lobkovice. Z pražského zhlaví vychází vlečkové koleje do průmyslového areálu chemických závodů Spolana.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla vystavěna dle typizovaného předpisu společnosti Turnovsko-kralupsko-pražská dráha (TKPE) ze směru z Kralupy nad Vltavou do Turnova, pravidelný provoz zde byl zahájen 15. října 1865. TKPE dále 23. října 1871 otevřela železniční trať do Čakovic u Prahy, odkud mohly vlaky následujícího roku pokračovat až do Prahy. Roku 1883 byla TKPE sloučena s Českou severní drahou (BNB).

Roku 1880 byla z neratovického nádraží vyvedena šestikilometrová vlečná dráha do cukrovaru Bloch v Kostelci nad Labem, které bylo později využito společností Místní dráha Brandýs-Neratovice při stavbě místní dráhy z Neratovic navazující na již existující trať v Brandýse nad Labem. Provoz mezi Neratovicemi a Čelákovicemi byl zahájen 15. července 1899. Provoz na místní dráze nejprve zajišťovala Rakouská společnost státní dráhy (StEG). Po zestátnění BNB i StEG v roce 1908 pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy, místní dráha byla zestátněna až roku 1925.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nádraží má celkem čtyři nástupiště s pěti hranami, příchod na nástupiště je možné po přechodech přes koleje. V roce 2017 byla dovršena rekonstrukce stanice, byla dokončena vyvýšená nástupiště osazená elektronickým informačním systémem a výpravní budova dostala novou fasádu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Plánek stanice Neratovice. Portál Provozování dráhy. SŽDC, duben 2019. 
  2. SEKERA, Pavel. Historie železničních tratí, elektronická databáze [online]. Rev. 2011 [cit. 2022-05-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]