Nepatrnec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxNepatrnec
alternativní popis obrázku chybí
Nepatrnec rolní (Aphanes arvensis)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádrůžotvaré (Rosales)
Čeleďrůžovité (Rosaceae)
Rodnepatrnec (Aphanes)
L., 1753
Druhy rostoucí v ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nepatrnec (Aphanes) jsou nízké, drobné, nenápadné, planě rostoucí rostliny, který svou malou velikostí i významem odpovídají svému jménu. Vytváří rodčeledě růžovitých, který čítá přibližně 20 druhů, dva z nich rostou v České republice. Několik druhů je rozšířeno téměř po celém světe a v Jižní Evropě, Severní Africe a Jižní Americe roste řada endemických druhů.[1][2]


Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Jsou to nenáročné, málo konkurenceschopné rostliny, které bývají podle přírodních podmínek jednoleté nebo dvouleté. Jejich nažky jsou nestejně dlouho dormantní a mohou klíčit buď ještě téhož roku co uzrají, nebo až následujícího. Z nažek vzklíčených na podzim prvého roku přežije zimní období semenáč ve formě drobné listové růžice a poměrně brzy pak druhým rokem začíná kvést. Z nažek klíčících až druhým rokem na jaře vyrostou naopak rostliny kvetoucí od léta do podzimu. Na stanovištích obvykle spolu vyrůstají oba tyto typy.[1][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Drobná, 5 až 30 cm vysoká, chlupatá bylina s krátkou, poléhavou nebo vystoupavou lodyhou od báze větvenou. Její drobné lodyžní listy, obvykle s řapíky, jsou dlanitě dělené až stříhané do tři až pěti segmentů a ty jsou dále členěné na dva až pět úkrojků. Objímavé, vytrvalé, asymetrické palisty jsou spolu i s řapíkem nálevkovitě srostlé, ve spodní části mají pět až sedm drobných bylinných úkrojků.

Vrcholičnaté květenství je tvořeno pěti až patnácti drobnými květy sestavenými do svazečků nebo klubek a bývá umístěno v paždích palistů naproti lodyžním listům. Květy na kratičkých stopkách jsou oboupohlavné a bývají zelené až žluté. Okvětí je tvořeno čtyřmi zubatými kališními lístky a čtyřmi drobnými či téměř zcela redukovanými zuby kalíšku, korunní lístky chybí. V květu je pohárkovitá češule ukončená na vrcholu diskem. Tyčinka bývá jediná, je umístěna na vnitřním okraji disku proti kališnímu lístku a její prašník směřuje z květu. Semeník s jediným vajíčkempestík s tenkou čnělkou zakončenou kulovitou bliznou. Na ochranu proti samoopylení dozrává blizna dříve, než pyl prašníků stejného květu. Přenos pylu při opylení zajišťuje hmyz nacházející v květu nektar vzlínající na disku.

Plodem je tmavá, vejčitá, hladká, jednosemenná nažka posazená v trvalé češuli ze které mírně vyčnívá. Rostliny se rozšiřují výhradně semeny, která jsou velmi drobná a bývají šířena větrem, zvířaty nebo povrchovou vodou. Některé druhy jsou diploidní (n = 8) a jiné tetraploidní či hexaploidní.[1][3][4][5]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Rostliny rodu nepatrnec jsou bez valného ekonomického významu. Odvarů z lodyh některých druhů bylo v minulosti používáno k léčbě problémů s močovým měchýřem. Více rozšířené druhy, např. nepatrnec rolní, byly považované za polní plevel, ale s nástupem herbicidů a zlepšením péče o půdu začaly s polí mizet.[3][4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c MCNEILL, John; ERTTER, Barbara. Flora of North America: Aphanes [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2016-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HASSLER, M. Catalogue of Life 2016: Aphanes [online]. Naturalis biodiverzity Center, Leiden, NL, rev. 2016 [cit. 2016-06-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-05-31. (anglicky) 
  3. a b c BERTOVÁ, Lydia. Flóra Slovenska IV/3: Drobnobyľ [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 1992 [cit. 2016-06-08]. S. 373–374. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-07. ISBN 80-224-0077-7. (slovensky) 
  4. a b c SPOONER, Amanda. FloraBase the Western Australian Flora: Aphanes [online]. Department of Parks and Wildlife, Western Australian Herbarium, Kensington, WA, AU, rev. 03.10.2008 [cit. 2016-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. ANDERBERG, Arne. Den virtuella floran: Aphanes [online]. Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm, SE, rev. 10.05.2000 [cit. 2016-06-08]. Dostupné online. (švédsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]