Hůra (Jičínská pahorkatina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nepřívěcká hůra)
Hůra
Cesta na Hůru od Nepřívěci
Cesta na Hůru od Nepřívěci

Vrchol388 m n. m.
SeznamyHory Jičínské pahorkatiny
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříJičínská pahorkatina / Turnovská pahorkatina / Jičíněveská pahorkatina / Velišský hřbet[1]
Souřadnice
Hůra
Hůra
PovodíKlenice (říčka), Žehrovka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hůra (388 m n. m.), místně zvaná též Nepřívěcká hůra, je vrch v okrese Jičín Královéhradeckého kraje, v CHKO Český ráj, asi 3 km severně od Sobotky. Na jihozápadním svahu leží ves Nepřívěc, do jejíhož katastrálního území vrch náleží. Na západním svahu leží správní obec Libošovice.

Popis vrchu[editovat | editovat zdroj]

Vrch představuje severozápadní zakončení Velišského hřbetu. Pod názvem Hůra se rozumí nejen samotný vrchol, ale i celé okolní zalesněné území rozkládající se mezi sídly Nepřívěc, Libošovice, Malechovice, Kozlov a Stéblovice. Počínaje vrcholem Hůry leží v jedné linii na hřbetu telekomunikační vysílač, hájovna Hůra a osada Babylon. Severní stranu Hůry lemuje železniční Trať 064. Na západním svahu Hůry pramení říčka Klenice, na severovýchodním svahu pak rozsáhlá zdrojnice Roveňského potoka, přítoku Žehrovky.

Geomorfologické členění[editovat | editovat zdroj]

Vrch náleží do celku Jičínská pahorkatina, do podcelku Turnovská pahorkatina, do okrsku Jičíněveská pahorkatina, a do podokrsku Velišský hřbet.[1]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Na Hůru se lze dostat z různých směrů z výše uvedených sídel. Kolem území prochází turistické značky všech barev. Nejbližší železniční zastávka je v blízkých Malechovicích.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]