Nemetschek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nemetschek AG
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení1963
ZakladatelGeorg Nemetschek
SídloMnichov, Německo
Adresa sídlaMnichov, Německo
Souřadnice sídla
Klíčoví lidéPatrik Heider
Sean Flaherty
Viktor Várkonyi
Charakteristika firmy
Oblast činnostiSoftware
ProduktySoftware pro stavebnictví
Obrat218.5 mln. Euro (2014)
Výsledek hospodaření31.5 mln. Euro (2014)
Dceřiné společnostiVectorWorks
Graphisoft SE
Identifikátory
Oficiální webwww.nemetschek.com
ISINDE0006452907
LEI529900R0S2IX1S358J38
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Koncern Nemetschek je celosvětově vedoucím výrobcem softwaru pro architekty, inženýry a stavební průmysl. Společnost vyvíjí a distribuuje řešení pro projektování, výstavbu a užívání stavebních objektů a nemovitostí jakož i multimédia. Koncern Nemetschek má podle vlastních údajů se všemi dceřinými společnostmi asi 300 000 zákazníků ve více než 142 zemích (stav 2012).[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Společnost byla založena v roce 1963 prof. Georgem Nemetschkem pod názvem Inženýrská kancelář pro stavebnictví (Ingenieurbüro für das Bauwesen) s těžištěm projektování nosných konstrukcí. Přitom inženýrská kancelář používala jako jedna z prvních společností v branži počítače a vyvíjela software pro vlastní potřebu. V roce 1977 zahájil Nemetschek distribuci svého Programového systému Statika 97/77 pro inženýrské stavby.

Na Hannoverském veletrhu (Hannover Messe) v roce 1980 prezentoval Nemetschek softwarový balík pro integrované výpočty a konstrukce standardních stavebních dílů pro masivní konstrukce. Tak byl poprvé umožněn Computer Aided Engineering (CAE) na Mikropočítačích, produkt měl dlouhá léta monopolní postavení.

Hlavní sídlo společnosti Nemetschek AG v Mnichově

V roce 1981 byla založena společnost Nemetschek Programmsystem GmbH, která převzala distribuci softwaru; vývoj programů prováděla nadále inženýrská kancelář Georga Nemetschka. Hlavní produkt Allplan, CAD systém pro architekty a inženýry, byl představen v roce 1984. S ním mohli projektanti modelovat budovy trojrozměrně. Koncem 80. let zahájil Nemetschek mezinárodní expanzi: v roce 1996 měla společnost dceřiné společnosti v osmi evropských zemích, distribuční partnery v devíti zemích Evropy a od roku 1992 také další vývojové stanoviště v Bratislavě, Slovensko. Koncem 90. let k tomu přibyly první koupě společností, například společnosti nabízející programy pro statiku Friedrich + Lochner.

Společnost vystupující od roku 1994 pod názvem Nemetschek AG šla v roce 1999 na burzu a je od té doby notována v Prime Standard ve Frankfurtu. Následovala řada převzetí podniků, mezi nimi jako jedna z největších akvizicí americká Diehl Graphsoft (dnes Nemetschek Vectorworks s produktem Vectorworks) a MAXON Computer se softwarem Cinema 4D pro vizualizaci a animaci. Po fázi konsolidace následovala v roce 2006 další převzetí: přikoupením maďarské Graphisoft a belgické SCIA Internationa'l se společnost Nemetschek vypracovala k jedné z vedoucích společností nabízejících AEC softwarová řešení (Architecture, Engineering, Construction) v Evropě.

Nemetschek je mj. členem BuildingSMART e.V. a Deutschen Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Německá společnost pro trvale udržitelnou výstavbu) (DGNB).

Oblasti působnosti[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2008 působí Nemetschek AG jako holding se čtyřmi divizemi: Projektování (architektura a inženýrské stavitelství), Výstavba, Užívání a Multimedia. Pod střechou holdingu je vedeno dvanáct dalekosáhle samostatných značek výrobků.

Největší dceřiné společnosti[editovat | editovat zdroj]

Allplan

Allplan se sídlem v Mnichově byla založena 1. ledna 2008. Vyvíjí a distribuuje dlouholetý klíčový produkt společnosti Nemetschek, výrobkovou řadu Allplan. Společnost zaměstnává podle vlastních údajů přibližně 400 zaměstnanců (2012). Allplan je platformovým softwarem pro architekty, projektanty, dodavatele staveb a facility manager pro projektování a využívání objektů a je používán po celé Evropě. Allplan Campus se obrací speciálně na studenty, internetová platforma pro školáky, studenty a učitele. Poskytuje downloady, filmy pro e-learning a materiál pro školení pro budoucí architekty, stavitelské kresliče nebo inženýry.

Graphisoft

Graphisoft je mezinárodně působící společnost nabízející software pro architekty. Společnost byla založena v roce 1982 a dnes zaměstnává více než 230 zaměstnanců. Centrála je v Budapešti a vlastní mezinárodní pobočky v USA, ve Velké Británii, ve Španělsku, Japonsku a v Singapuru. Software pro architekty ArchiCAD používá podle vlastních údajů ve více než 80 zemích světa přibližně 100 000 zákazníků.

Vectorworks

Vectorworks, dřívější Diehl Graphsoft, se sídlem ve státu Columbia (Maryland) vyvíjí a distribuuje více než 20 let celosvětově software pro projektanty. Je zde zaměstnáno přibližně 90 zaměstnanců (2009). Výrobková řada Vectorworks nabízí profesionální projektová řešení pro architekty, úpravu interiérů, zábavní průmysl, zahradní a krajinnou architekturu a strojírenství. Vectorworks je podle údajů výrobce používán po celém světě v 85 zemích.

Scia

V roce 1974 založená Scia (název stojí pro Scientific Applications) se sídlem v belgickém Herk-de-Stad vyvíjí a distribuuje software pro statické výpočty, plánování a výrobu nosných konstrukcí s těžištěm na Building Information Modeling (BIM). Scia nv je 100% dcerou společnosti Nemetschek AG a podle vlastních údajů zaměstnává v deseti sídlech po celém světě více než 100 zaměstnanců.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]