Natacha Atlas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Natacha Atlas
Natacha Atlas, 2008
Natacha Atlas, 2008
Základní informace
Rodné jménoNatacha Atlas
Narození20. března 1964 (60 let)
Belgie Brusel, Belgie
PůvodBelgie Brusel, Belgie
Žánryworld music, arabská hudba
Povolánízpěvačka, skladatelka
Nástrojezpěv
Aktivní roky1991 - současnost
VydavateléNation, Mantra
Příbuzná témataMandanga
Transglobal Underground
OceněníVictoires de la Musique – Female artist of the year (2000)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Natacha Atlas (* 20. března 1964, Brusel, Belgie) je zpěvačka pocházející z Belgie. Je známá spojením arabské a severoafrické hudby.

Styl svojí hudby nazvala „modernou ča'abi“ (tzn. novější forma marocké populární hudby). Obsahuje však také mnohé prvky ze stylů jako např. arabeska, drum 'n' bass nebo reggae.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Tanec a zpěv[editovat | editovat zdroj]

Natacha má arabské i židovské předky, ale sama je muslimkou a o sobě tvrdí, že je „lidským pásmem Gazy“: „Konflikty mezi mou evropskou a arabskou částí pokračují – můj genetický kód ze mě téměř nevyhnutelně udělal nomáda.“ Natacha vyrůstala v marockém sousedství Bruselu, kde se naučila umění raqs sharki (břišní tanec) a poznala ča'abi (moderní marocká populární hudba).

Natacha se naučila několik jazyků: angličtinu, francouzštinu, španělštinu a arabštinu. Ve své hudbě i běžně používá všechny. Poté, co se její rodiče rozvedli, odešla do Northamptonu se svojí matkou a stala se první arabofonní rockovou zpěvačkou.

Transglobal Undergroud[editovat | editovat zdroj]

Později měla dvě práce – na jedné straně břišní tance a na druhé zpěv v belgické hudební skupině hrající salsu. Roku 1991 nahrála skladbu Timbal s Balearic Beat (¡Loca!). Spolupracovala také s Jahem Wobblem, přičemž složila pět skladeb na LP Rising above Bedlam. Díky Nation Records, které nahrály ¡Loca!, se Natacha setkala s Transglobal Underground, kteří nahrávali u stejné společnosti a v té době měli právě Top 40 hit, Templehead. Koncerty s touto kapelou ukončila v roce 2018.[1]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

V současnosti vystupuje sólově, ačkoliv spolupracuje s několika dalšími hudebníky. Na novějších albech je patrný příklon k jazzu, který je mimo jiné výsledkem spolupráce s francouzsko-libanonským jazzovým trumpetistou Ibrahimem Maaloufem.[1]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Vydávala u Nation Records (1993–1997) a Mantra Records (1998–present).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Natacha Atlas na anglické Wikipedii.

  1. a b Koncert bez hranic: Arabská hudba na vlnách jazzu. Natacha Atlas a Naïssam Jalal. Vltava [online]. 2022-05-01 [cit. 2023-10-04]. Dostupné online. 
  2. DENSELOW, Robin. Natacha Atlas: Expressions: Live in Toulouse – review. The Guardian. 2013-05-02. Dostupné online [cit. 2023-10-04]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]