Kobra jávská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Naja sputatrix)
Jak číst taxoboxKobra jávská
alternativní popis obrázku chybí
Kobra jávská
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádšupinatí (Squamata)
Podřádhadi (Serpentes)
Čeleďkorálovcovití (Elapidae)
Rodkobra (Naja)
Binomické jméno
Naja sputatrix
Boie, 1827
rozšíření kobry jávské (červeně)
rozšíření kobry jávské (červeně)
rozšíření kobry jávské (červeně)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kobra jávská (Naja sputatrix) je korálovcovitý had z rodu Naja, jeden z třinácti druhů tzv. plivajících kober, které po útočnících vystřikují svůj jed a míří při tom na oči. Druh popsal Friedrich Boie v roce 1821.[2] Kobra jávská je dle Mezinárodního svazu ochrany přírody málo dotčený druh, je však často lovena pro maso, kůži a orgány používané v tradiční medicíně.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Kobra jávská se vyskytuje v Indonésii, konkrétně na ostrovech Jáva a Malých Sundách (Bali, Lombok, Sumbawa, Komodo, Flores, Lomblen a Alor). K životu dává přednost nížinatým oblastem do výšky asi 600 m n. m. Lze ji najít v široké škále stanovišť, obvykle se vyskytuje v lesích, ale též v savanách a rýžových polích, někdy také v sekundárních lesích. Jedná se o pozemního hada, který je aktivní v noci.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kobra jávská je středně velká a těžká kobra, měří typicky asi 1,3 m, největší jedinci dosahují délky 1,85 m. Podobně jako ostatní kobry má tento druh dlouhá krční žebra, která se v případě ohrožení roztáhnou a vytvoří charakteristickou kápi. Hlava je eliptická, s krátkým zaobleným čenichem a velkými nozdrami, oči jsou střední velikosti. Dospělé kobry jávské bývají stejnoměrně žluté, hnědé až černé, mladí jedinci mají na krku pruhy a skvrny. Barva a vzor kůže se mohou různit podle ostrovních populací.

Jed[editovat | editovat zdroj]

Střední smrtná dávka jedu u kobry jávské je 0,90 mg/kg IV.[3] Jed je neurotoxický a silný, nemusí však rychle účinkovat. Tomuto druhu je přičítáno málo smrtelných uštknutí u lidí.

Chování[editovat | editovat zdroj]

Kobra jávská je velmi útočná a nezdráhá se po narušiteli z jedových zubů vystříknout jed, cítí-li se ohrožena. Kobra se živí především malými savci, jako jsou myši a krysy, ale pojídá také žáby, ještěrky nebo jiné hady. Herpetolog Shine Boeadi publikoval v roce 1998 studii věnující se potravě těchto kober, jež byla založena na 80 exemplářích. Z výsledků vyšlo najevo, že v jídelníčku tohoto hada převládají savci.[4] Rozmnožování probíhá od srpna do října. Samice na konci období sucha, případně na začátku období dešťů naklade průměrně 25 vajec, ze kterých se po 88 dnech vylíhnou mláďata. Ta jsou nezávislá na matce.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Hlavní nebezpečí pro kobru jávskou představuje lov. Tito hadi jsou loveni především pro kůži a maso. Žlučník, krev a srdce kober jsou však také využívány v tradiční medicíně.

Kobra jávská je dle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) málo dotčeným druhem a je zapsána v dodatku úmluvy CITES II.[5]

Synonyma[editovat | editovat zdroj]

  • Naja kaouthia sputatrix
  • Naja leptocoryphaea
  • Naja naja sputatrix
  • Naja tripudians sputatrix
  • Naia tripudians var. sputatrix[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Kobra jávská

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Javan spitting cobra na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b KOŘÍNEK, Milan. Kobra jávská [online]. Biolib.cz [cit. 2016-01-17]. Dostupné online. 
  3. LEONG, Poh Kuan; SIM, Si Mui; FUNG, Shin Yee. Cross Neutralization of Afro-Asian Cobra and Asian Krait Venoms by a Thai Polyvalent Snake Antivenom (Neuro Polyvalent Snake Antivenom). PLoS Neglected Tropical Diseases. 2012-06-05, roč. 6, čís. 6, s. e1672. Dostupné online [cit. 2022-06-30]. ISSN 1935-2735. DOI 10.1371/journal.pntd.0001672. PMID 22679522. (anglicky) 
  4. Boeadi B, Shine R, Sugardijto J, Amir M, Sinaga MH (1998). Biology of the Commercially-Harvested Rat Snake (Ptyas mucosus) and Cobra (Naja sputatrix) in Central Java. Mertensiella. 9: 99–14.
  5. Naja sputatrix [online]. Iucn Red List of Threatened Species [cit. 2016-01-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]