Nacionalna suspilna teleradiokompanija Ukrajiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na tento článek je přesměrováno heslo Radio Ukrajina. Možná hledáte: Rádio Ukrajina.
Nacionalna suspilna teleradiokompanija Ukrajiny
Zahájení vysílání20. leden 1965
Generální ředitelZurab Alasania
ZeměUkrajinaUkrajina Ukrajina
SídloKyjev, Ukrajina
Jazykukrajinština
Dřívější jménaДержавна телерадіомовн
компанія України (ДТРК)
Web1tv.com.ua

Nacionalna suspilna teleradiokompanija Ukrajiny (NSTU, ukrajinsky Національна суспільна телерадіокомпанія України, НСТУ; dříve Nacionalna telekompanija Ukrajiny, NTU, ukrajinsky Національна телекомпанія України, НТУ) je veřejnoprávní vysílací společnost na Ukrajině.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

NTU je veřejnoprávní televize, který provozuje televizní stanicí Peršyj nacionalnyj, jediným ukrajinský televizní kanál pokrývající více než 97 % území Ukrajiny.[1] Pořady jsou orientovány na všechny společenské vrstvy ukrajinské společnosti a národnostní menšiny.

Zaměřuje se především na informativní publicistiku a populárně vědecké, kulturní, zábavné a sportovně orientované pořady. Podle diváckého ratingu v podstatě táhne Peršyj nacionalnyj za sebou všichny své novější soukromé televizní stanice.

V roce 2012 vysílala spolu s Polskou televizí Mistrovství Evropy ve fotbale.

Historie televizního centra[editovat | editovat zdroj]

První oficiální pokus o živé vysílání na Ukrajině se uskutečnil 1. února 1939. Natáčení se konalo v malém studiu v Kyjevě. První živé vysílání bylo dlouhé 40 minut. Jednalo se o portrét Grigorije Ordžonikidzeho. Druhý pokus se konal až po určité době, po ukončení druhé světové války 6. a 7. listopadu 1951, kdy Kyjevské studio odvysílalo dva pořady.[1] 6. listopadu 1951 Kyjevské studio vysílalo vlastenecký film "The Great Glow". Další den vysílalo slavnostní ukázky k výročí 34. výročí Velké říjnové socialistické revoluce.

Dne 1. května 1952 byl vysílán koncert (uskutečněný v jediném ateliéru televize - Studiu B) velkých ukrajinských zpěváků, sólistů opery v Kyjevě. Moderátorka koncertu byla první hlasatelka televizního centra v Kyjevě, Novela Separionova. V roce 1953 byla dokončena stavba budovy televizního centra v Kyjevě, na ulici Chreščatyka 26, těsně po dokončení televizního centra v Moskvě a Leningradě.

Pravidelné vysílání započalo roku 1956. Od tohoto roku, televizní centrum bylo on air dvakrát denně a přenášelo hrané filmy či dokumenty. Živé vysílání bylo jedinou formou vysílání. Nahrávání videa se stala obvyklou v polovině roku 1960.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b О канале: История канала [online]. http://1tv.com.ua. Dostupné online. (ukrajinsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]