Nabothova cysta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nabothova cysta – makroskopický preparát

Nabothova cysta (latinsky: ovula Nabothi) či retenční cysta děložního hrdla, je nezhoubná cysta děložního hrdla, která vzniká uzavřením vývodu hlenové žlázy. Příčinou bývá nejčastěji chronický zánět v oblasti děložního hrdla.[1]

Nabothovy cysty se klinicky neprojevují, u velké většiny žen nezpůsobují žádné potíže a jejich zjištění proběhne většinou náhodně při gynekologickém vyšetření z jiných důvodů. Jejich rozměry jsou většinou několik milimetrů, jen ojediněle dosahují velikostí nad 2 cm – velké cysty mohou způsobovat problémy tlakem na okolní struktury. Často se diagnostikuje při vyšetření magnetickou rezonancí (MRI).

Je pojmenovaná po německém lékaři, anatomovi a chemikovi Martinu Nabothovi.[2]

Zobrazení při MRI[editovat | editovat zdroj]

Nabothova cysta má v T1 vážení střední nebo vyšší signálovou intenzitu z důvodu obsahu větší koncentrace bílkovin. V T2 vážení je hyperintenzní, je oválná či okrouhlá, ostře ohraničená a má hladké okraje. Je třeba ji rozeznat od vzácnějšího typu karcinomu děložního hrdla, známého jako adenoma malignum, což může být i s pomoci MRI obtížné. Rozhodujícím znakem je přítomnost či nepřítomnost solidní složky v ložisku.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nabothova cysta na slovenské Wikipedii.

  1. VORVICK, Linda. Archivovaná kopie [online]. University of Maryland, Medical center [cit. 2009-06-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-07-08. (anglicky) 
  2. Martin Naboth v databázi Who Named It? (anglicky) (anglicky)
  3. Li H et al. Markedly high signal intensity lesions in the uterine cervix on T2-weighted imaging: differentiation between mucin-producing carcinomas and nabothian cysts. Radiat Med 17 (1999): 137–143.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]