Na Pilavě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Na Pilavě
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Přírodní památka Na Pilavě
Přírodní památka Na Pilavě
Základní informace
Vyhlášení17. dubna 1969[1]
VyhlásilMKČR
Nadm. výška380–415 [2] m n. m.
Rozloha3,08 ha[3][4]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresKladno
UmístěníBílichov
Souřadnice
Na Pilavě
Na Pilavě
Další informace
Kód265
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Na Pilavě je přírodní památka u Bílichova v okrese Kladno.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Chráněné rostliny[editovat | editovat zdroj]

Důvodem ochrany lokality je výskyt kriticky ohrožené kýchavice černé, která se vyskytuje ještě v nedalekém Bílichovském údolí. Mezi další vzácné a ohrožené druhy rostlin rostoucí v této lokalitě patří bradáček vejčitý, lýkovec jedovatý, medovník meduňkolistý, orlíček obecný, vemeník dvoulistý a řídce vstavač nachový.[5]

Další rostliny[editovat | editovat zdroj]

Dalšími zde zastoupenými rostlinami jsou bika chlupatá, bršlice kozí noha, kokořík mnohokvětý, konvalinka vonná, kopretina chocholičnatá, kozinec cizrnový, hrachor jarní, lipnice oddálená, ostřice horská, jaterník podléška, samorostlík klasnatý, sasanka hajní, strdivka nící, svízel lesní, třtina rákosovitá, žindava evropská a keře jeřáb muk, krušina olšová, svída krvavá a zimolez pýřitý.[5]

Umístění lokality[editovat | editovat zdroj]

Lokalita je uzavřená v zadní části Pilavského údolí v lesním oddělení 133 a 134 (dříve 110b3). Táhne podél cesty se ve směru údolí po jeho pravé straně a stoupá do boku údolí do stráně. Okolní smrčina má asi 70 let (k 2015) a je tvořená porostem smrku, borovice, modřínu, břízy, místy buku a ojediněle jedle.[5] Přes cestu se nachází 130letá bučina, pod kterou se objevuje přirozené zmlazení buku, smrku a dubu.

Pilavské údolí[editovat | editovat zdroj]

Pilavské údolí známé též jako Pilava, Pilavská stráň nebo Kravský dolík, u místních obyvatel a lesního personálu známé také jako Zadní bílichovské údolí, je jedno z údolí východního či severovýchodního Džbánu. Je krátké (asi tři kilometry) a lesnaté a od Líského má charakter stráně.[6] Nachází se mezi Líským (asi 1 km západním směrem) a Malým Bílichovem (asi 1 km jihozápadním směrem) a nejkratší cesta vede po hrázi Velkého bílichovského rybníka.[5] Tudy vede i modrá turistická značka, která pokračuje napříč celým údolím.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Plán péče o PP Na Pilavě [online]. portal.gov.cz [cit. 2010-09-24]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. Profil místa Na Pilavě [online]. Biolib.cz [cit. 2010-09-24]. Dostupné online. 
  3. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  4. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  5. a b c d HOUDA, Josef. Džbán: ochranářská studie. Louny: Kulturní správa ONV v Lounech a Okresní pedagogické středisko v Lounech, 1969. 171 s. Kapitola Význačné lokality Džbánské květeny: Vlastní lesní květena Džbánu, s. 118–119. 
  6. HOUDA, Josef. Džbán: ochranářská studie. Louny: Kulturní správa ONV v Lounech a Okresní pedagogické středisko v Lounech, 1969. 171 s. Kapitola Geografie Džbánu: Bílichovská údolí, s. 24–25. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]