Na Pískách (lom)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Na Pískách
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Na Pískách je bývalý pískovcový lom v Praze na Zličíně. Nachází se v jihovýchodní části městské části, směrem ke Stodůlkám a Motolu. Situován je v údolí Motolského potoka, v části, kde potok teprve pramení a získává svoji sílu. V současné době není lom funkční – těžba zde probíhala ale ještě před začátkem druhé světové války. Dodnes se dochovalo několik míst, kde se dříve těžilo a kde jsou pískovcové skály obnažené. Některé části bývalých lomů byly zasypány a přestavěny v souvislosti s výstavbou nedalekého obchodního domu Globus na přelomu století. Dolní část v údolí potoka byla upravena později jako lesopark.

18. dubna 2011 se do prostoru lomu zřítil autobus společnosti Hotliner poté, co se u řidiče vyskytly závažné zdravotní komplikace[1]. Ten pád nepřežil, několik cestujících bylo zraněno. Autobus zbrzdily stromy, takže nedopadl až na úroveň vytěženého prostoru ale zůstal viset na stráni.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. V Praze se převrátil autobus, zemřel řidič, 13 lidí zraněno. iDNES.cz [online]. 2011-04-18 [cit. 2016-11-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]