Národní knihovna Izraele

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní knihovna Izraele
StátIzraelIzrael Izrael
Souřadnice
Založena1892
Další informace
ŘeditelOren Weinberg
Webové stránkyNárodní knihovna Izraele
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní knihovna Izraele (hebrejsky הספרייה הלאומית Ha-sifrija ha-le'umit), dříve Židovská národní a univerzitní knihovna (hebrejsky בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי‎, Bejt ha-sfarim ha-le'umi ve-ha-universita'i) je národní knihovna Státu Izrael, která má zároveň sloužit jako „Národní knihovna židovského lidu.“[1] Nachází se v kampusu Hebrejské univerzity v Jeruzalémě a rovněž slouží jako univerzitní knihovna.

Archiv knihovny obsahuje přes 5 milionů knih. Jedná se o zdaleka největší světovou sbírku hebrejských a židovských děl a obsahuje rovněž velké množství vzácných rukopisů, knih a artefaktů.

Posláním knihovny je rovněž shromažďovat:

  1. Všechna díla publikovaná v Izraeli v jakémkoliv jazyce
  2. Všechna publikovaná díla o Izraeli, Zemi izraelské, judaismu a Židech, ve všech jazycích z jakéhokoliv státu na světě
  3. Všechna díla publikovaná v hebrejštině nebo jiném jazyku židovské diaspory (jako je jidiš nebo ladino)

Ze zákona je dáno, že dvě kopie všech knih vydaných v Izraeli, musí být uloženy v této knihovně. V roce 2001 byl zákon doplněn o audio a video nahrávky a jiné typy netištěných médií.[2]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jewish National and University Library na anglické Wikipedii.

  1. About the Library - History and Aims [online]. Jewish National and University Library [cit. 2008-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-04-21. (anglicky) 
  2. Depositing Books to The Jewish National & University Library [online]. Jewish National and University Library [cit. 2008-05-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-05-29. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]