Náropa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náropa
Narození1016
Láhaur
Úmrtí1100 (ve věku 83–84 let)
Povolánímnich a překladatel
Nábož. vyznánítibetský buddhismus
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Náropa (10161100), též Narópa, byl velký indický učenec, se svým učitelem Tilopou patřili k největším mahásiddhům. Je považován za druhého nástupce v buddhistické linii Karma Kagjü.

Náropa nastoupil do kláštera v Nálandě ve 28 letech. Začal studovat sútry a tantry. Brzy se stal známým pro svou učenost. Brzy dosáhl v klášteře vysokého postavení.

Jednoho dne, když byl ponořen ve svém studiu, ho navštívila Dákiní. Od ní se Náropa dozvěděl o velkém učenci jménem Tilopa, jenž jako jediný zná pro Náropu to pravé učení. Náropa proto opustil klášter a vydal se ho hledat. Když ho našel, Tilopa jej přijal za svého žáka a Náropa musel podstoupit 12 velkých a 12 menších zkoušek. U každé zkoušky málem přišel o život. Tilopa, učitel mahámudry v hmotném světě, předal toto učení Náropovi. Ten si osvojil i cvičební metody, pojmenované po něm Náro-čhödug, neboli „Šest učení Náropy“. Náropův žák Marpa Čhökji Lodö obě nauky později přenesl do Tibetu, kde se staly jádrem učení školy Kagjüpy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • FILIPSKÝ, Jan; LIŠČÁK, Vladimír; HEROLDOVÁ, Helena a kol. Lexikon východní moudrosti. 1. vyd. Olomouc: Votobia, 1996. ISBN 80-7198-168-0. 
  • Khenpo Chodrak Rinpoche, The Lifestory Of Naropa, časopis Kagyu Life International, číslo 4, 1995

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]