Národní park Sierra Nevada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Sierra Nevada
Parque nacional de Sierra Nevada
IUCN kategorie II (Národní park)
Základní informace
Vyhlášení11. leden 1999
Nadm. výška1 818 m n. m.
Rozloha862 km2
Počet návštěvníků737 183 (2007)
Poloha
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
Autonom. společenstvíAndalusie
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
NP Sierra Nevada
NP Sierra Nevada
Další informace
Webwww.miteco.gob.es/es/red-parques-nacionales/nuestros-parques/sierra-nevada/
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Sierra Nevada (Parque nacional de Sierra Nevada) se nachází v pohoří Sierra Nevada, sdílené mezi provinciemi Granada (65 procent parku) a Almería (35 procent), které jsou obě součástí španělského autonomního společenství Andalusie. Táhne se ze západu od údolí Lecrín přes La Alpujarru v provincii Granada, a dále na východ do oblasti Río Nacimiento v provincii Almería. Je součástí chráněné krajinné oblasti ještě větší, a to Přírodního parku Sierra Nevada.[1][2] S 780 702 návštěvníky ročně (údaj z roku 2015) je Sierra Nevada v návštěvnosti na šestém místě mezi španělskými národními parky.[3]

Orografie[editovat | editovat zdroj]

Některé vrcholky hor se vypínají nad 3000 metry. Vyskytuje se zde na 60 druhů rostlin, které jsou v této oblasti endemity. Společně s mnoha dalšími druhy zvířat, jako jezevci a divokými kočkami tu prosperuje také populace kozorožce iberského. V parku je možné provozovat řadu různých aktivit, a to včetně lyžování nebo snowboardingu v lyžařském středisku Sierra Nevada. V nabídce je po celý rok mnoho dalších atrakcí: v zimě například backcountry lyžování, sjezdové sáňkování a jízda na saních tažených psy, a v dalších ročních obdobích pak pěší turistika, horolezectví, lezení, paragliding, jízda na koni po stezkách, sledování kozorožců a pozorování ptáků.

Zdroje[editovat | editovat zdroj]

V areálu parku se nachází také botanická zahrada Cortijuela, botanické centrum Hoya de Pedraza, jež obě spravuje regionální vláda Andalusie, nebo botanická zahrada Sierra Nevada ve správě Granadské univerzity. Všechny zmíněné instituce věnují zvláštní péči studiu a ochraně místních endemických druhů.

Národní park Sierra Nevada je jediným místem Španělska, kterému se podařilo dostat do nominace v soutěži o Sedm přírodních divů světa.[4]

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Sierra Nevada je na evropském kontinentu rájem plným výjimečné flóry a biologické rozmanitosti, a to obzvláště vzhledem k jejímu strategickému biogeografickému umístění v západní části Středomoří, její zeměpisné izolaci, jejímu obrovskému rozsahu výškových pásem a rozmanitosti ekologických nik. Roste zde 2100 popsaných druhů rostlin, z nichž 116 patří mezi velmi ohrožené. Jeden z nejvíce reprezentativních endemických druhů Sierry Nevady je Plantago nivalis.

Tento národní park je jednou z pilotních oblastí, kde se odebírají vzorky k mezinárodnímu výzkumnému projektu GLORIA, dlouhodobé studii o alpské floře zaměřené na posuzování dopadů změn klimatu na biologickou rozmanitost velehor.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Parque nacional de Sierra Nevada (España) na španělské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]