Serengeti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Národní park Serengeti)
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Serengeti
Serengeti National Park
IUCN kategorie II (Národní park)
Pláně Serengeti
Pláně Serengeti
Základní informace
Vyhlášení1951
Rozloha14 763 km2
Poloha
StátTanzanieTanzanie Tanzanie
Souřadnice
Národní park Serengeti
Národní park Serengeti
Další informace
Webwww.serengeti.org
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Národní park Serengeti
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státTanzanieTanzanie Tanzanie
Typpřírodní dědictví
Kritériumvii, x
Odkaz156 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení1981 (5. zasedání)

Národní park Serengeti leží v severní Tanzanii východně od Viktoriina jezera a jedná se o jedno z nejslavnějších a nejrozsáhlejších chráněných území Afriky. Od roku 1981 se nachází na seznamu UNESCO. Jeho rozloha je 14 763 km². Zdejší krajině dominuje velký počet nádherných zvířat, mezi nimiž nechybí pakoňové, zebry, žirafy, lvi, gepardi, leopardi, hyeny, sloni nebo nosorožci.

Při tzv. Velké migraci cestují obrovská stáda pakoňů za vodou a zelenými pastvinami. Celkem projdou Serengeti každý rok víc než jeden milion pakoňů a statisíce gazel a zeber. Za nimi se táhne spousta predátorů (lvi, gepardi, karakalové a další) a na závěr jdou mrchožrouti v čele s hyenami. Jedno stádo se při pochodu může natáhnout až na desítky kilometrů.

K nejzajímavějším událostem patří v Serengeti přechod stád přes řeky Grumeti a Mara. Zde číhají obrovští krokodýli, proti nimž se pakoně a další zvířata brání tím, že se vrhají do řeky v obrovském počtu kusů současně a krokodýli jich tak za krátkou dobu stihnout ulovit jen menší množství.

Krajina[editovat | editovat zdroj]

Krajinu tvoří lávové plató, z kterého vystupují reliéfy sopek (jejichž erupce dodávají minerály), pokryté travnatými savanami. V západní části parku se nachází též galeriové lesy, malá jezera a zřídla s hojností vody.

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

V parku jsou chladné noci a horké dny, rozdíly jsou často více než 15 °C. Průměrné denní teploty vzduchu se v parku pohybují mezi 17 a 21 °C. Vlhkost vzduchu je 40%, průměrné roční srážky se pohybují kolem 800 mm. Podnebí je teplé se střídáním období sucha a dešťů. Převládají zde savany se stády velkých kopytníků.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Pakoně a zebry v národním parku Serengeti

Do oblasti se lze dostat z Dar-es-Salaamu přes Arushu (200 km od parku), což trvá třináct a půl hodiny autobusem nebo dvacet hodin vlakem. Letecké spojení je jenom z Moshi, let trvá 45 minut. Samotný park je pro návštěvníky otevřen a má dobrou vnitřní síť cest.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V rokli Olduvai byly nalezeny pozůstatky předků člověka. Do 19. století, kdy přišli Masajové, bylo prostředí parku nedotčené. Důsledky příchodu Evropanů v druhé polovině 19. století na sebe nenechaly dlouho čekat – lovecká aktivita Evropanů si vyžádala ochranu oblasti již v roce 1921. V roce 1951 byl vytvořen národní park, od kterého byla roku 1974 oddělena oblast kráteru Ngorongoro, z které byl vytvořen samostatný park.

Původ názvu[editovat | editovat zdroj]

V řeči Masajů znamená Serengeti „nekonečná prérie“ nebo také „prérie nekonečna“.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]