Národní park Purnululu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Purnululu
Purnululu National Park
IUCN kategorie II (Národní park)
Typické zvětralé pískovcové skály
Typické zvětralé pískovcové skály
Základní informace
Vyhlášení1987
Nadm. výška287 m n. m.
Rozloha2397 km2
Poloha
StátAustrálieAustrálie Austrálie
Spolkový státZápadní Austrálie
UmístěníKununurra
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Národní park Purnululu
Národní park Purnululu
Další informace
Webparks.dpaw.wa.gov.au/park/purnululu
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Národní park Purnululu
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státAustrálieAustrálie Austrálie
Typpřírodní dědictví
Kritériumvii, viii
Odkaz1094 (anglicky)
Zařazení do seznamu
Zařazení2003 (27. zasedání)

Národní park Purnululu (anglicky Purnululu National Park) se nachází na severozápadě Austrálie, v severovýchodní části spolkového státu Západní Austrálieregionu Kimberley.

Jeho neobydlené území zahrnuje čtyři ekosystémy. Ve středu parku je ten nejvzácnější, 450 km² rozlehlá hornatina Bungle Bungle, vytvořená v období devonukřemenných pískovců. Vodní a větrnou erozí byly za období cca 20 miliónů let skály vymodelovány do tvarů konických věží nebo úlů vysokých až 250 m. Jejichž strmé svahy, spadající do hlubokých, úzkých a křivolatých soutěsek, jsou zřetelně tmavě šedě a oranžově pruhované. V porovnání s jinými, světově proslulými krasovitými útvary jsou tyto nejvyšší a z hlediska geologického složení ojedinělé.

Součásti parku je dále na východě a jihu travnaté a hluboko zařezané údolí řeky Ord, na západě vápencový horský hřeben Osmand a na severu zalesněné údolí Osmand Range.[1][2]


Poloha, přírodní podmínky[editovat | editovat zdroj]

Nejbližší významnější město, pětitisícová Kununurra, leží 250 km severněji. K parku o rozloze téměř 2400 km² přiléhá ještě ochranné pásmo (Reserve Ord River) velké asi 800 km², které má za úkol zabránit průniku nežádoucích vlivů ze sousedních oblastí, např. z případné hornické činnosti.

Region má suché monzunové klima s výraznými sezonami. Období dešťů (listopad až březen) je velmi horké, průměrné teploty v říjnu jsou 38 °C a celkové množství srážek okolo 600 mm je doprovázeno prudkými bouřemi. V období sucha (duben až říjen) je průměrná teplota v červenci mnohem nižší a vyskytují se i noční mrazíky.

Park se nachází na rozhraní oblastí vlhké tropické a vnitrozemské vyprahlé oblastí. Proto je i vegetace v parku velmi různá a promíšena. Bylo tam nalezeno 653 druhů rostlin, z toho 628 vyšších. Fauna na území parku zahrnuje asi 40 druhů savců, 150 ptáků, 80 plazů a 10 obojživelníků a ryb.[1][2][3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stáří hornin v této oblasti se odhaduje na 500 miliónů let a nacházejí se v nich stromatolity. Oblast vznikla procesy sedimentace, utužováním a následným vyzvednutím, způsobené střetem Gondwany a Laurasie asi před 300 miliony let a sražením Indo-australské desky desky s Pacifickou asi před 20 miliony let. Z původního starobylého říčního koryta byly usazené pískovcové vrstvy geologickou činností vyzvednuty vysoko nad okolí a vodní i větrná eroze je za mnoho miliónů let vymodelovala do současných tvarů. Nejvyšší bod Bungle Bungle je 578 m nad hladinou moře.

Nezvyklé oranžové a tmavě šedé vodorovné pruhy na kónických skalních útvarech jsou způsobené rozdílnými uloženými materiály.Tmavší pásy jsou nasákavější horniny jímající více vlhkosti a rostou v nich řasy a sinice. Oranžově zbarvené vrstvy jsou obarveny kysličníky železa a manganu z blízkých ložisek nerostů.

Na březích řeky Ord žili domorodí Australané, sběrači a lovci, po dobu nejméně 20 000 roků. V oblasti se setkávali a mísili obyvatelé pouští i zelených savan, stejně tak jako jejich kultury a jazyky. Od roku 1885 počali úrodnější oblasti kolonizovat chovatele dobytka a v okolí vzdáleném jen 100 km propukla zlatá horečka.

Až do roku 1982 o této krajinné zvláštnosti věděli jen místní obyvatelé (jméno Purnululu znamená v jazyce domorodců „pískovec“). Teprve po odvysílání filmového dokumentu o těchto krásách vznikl zájem a území v roce 1989 vyhlásila vlády Západní Austrálie za národní park a v roce 2003 jej UNESCO zařadilo na seznam Světového dědictví.[1][2][3]

Návštěva[editovat | editovat zdroj]

Národní park Purnululu lze navštívit od dubna do prosince, ale návštěvnické centrum je otevřeno jen do poloviny října. Příjezdová cesta vede náročným terénem, je vhodná jen pro vozidla s náhonem na čtyři kola a jednonápravové přívěsy, vede i přes brod. V parku není k dispozici el. energie ani pitná voda, není žádný obchod a není povoleno vnášet domácí zvířata, není pokrytí telefonním ani internetovým signálem. Jsou tam pouze dvě placená kempovací místa s užitkovou vodou, vyznačené vycházkové trasy a zbudována přistávací plocha pro vrtulník. Park nemá, až na strážce, trvalých obyvatel.[4][5]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Purnululu National Park [online]. World Heritage Centre, UNESCO, Paris, FR, rev. 2003 [cit. 2016-03-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c Australian Heritage Database - Purnululu National Park [online]. Australian Government, Department of the Environment, Canberra, AU [cit. 2016-03-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b World Heritage Places - Purnululu National Park [online]. Australian Government, Department of the Environment, Canberra, AU [cit. 2016-03-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Kurrajong (Purnululu) [online]. Department of Parks and Wildlife, Goverment of Western Australia, Perth, WA, AU [cit. 2016-03-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-10. (anglicky) 
  5. Purnululu National Park and the Bungle Bungle Range [online]. Australia's North West, Perth, AU [cit. 2016-03-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-02-29. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]