Národní park Pieljekaise

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Pieljekaise
Pieljekaise nationalpark
IUCN kategorie II (Národní park)
Rozcestí na Kungsleden v národním parku
Rozcestí na Kungsleden v národním parku
Základní informace
Vyhlášení1909
Rozloha153,4 km2
Poloha
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
KrajNorrbotten
UmístěníJäckvik
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Národní park Pieljekaise
Národní park Pieljekaise
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Pieljekaise (švédsky Pieljekaise Nationalpark) je národní park ve Švédsku, který se nachází v komuně Arjeplog v kraji Norrbotten. Byl vyhlášen v roce 1909 na ochranu přírodních březových lesů rostoucích na přechodové zóně mezi oblastí Skandinávského pohoří a borovými lesy. Nachází se asi 10 km jižně od obce Jäkkvikk.

Hlavní atrakcí v parku jsou především přírodní březové lesy, které mají několik podob – od poměrně hustých porostů s bohatým podrostem až po vřesoviště[1]. Nachází se zde také stopy sámských táborů a chalup. Sámové také daly jméno nejvyššímu kopci parku – hoře Pieljekaise (1138 m n. m.), od kterého pochází název celého parku. V sámštině znamená Pieljekaise hora - ucho, neboť její dva vrcholky se dohromady podobají uchu[1].

V několika jezerech v národním parku žije ryba siven severní (Salvelinus alpinus). V parku lze spatřit rosomáka (Gulo gulo), medvěda (Ursus arctos), polární lišku (Vulpes lagopus) nebo raroha loveckého (Falco rusticolus).

Národní park Pieljekaise, nad Jäckvikem, pohled na západ

Charakteristickou rostlinou v březových lesích je upolín evropský (Trollius europaeus). Každé jaro vykvétá na území celého parku[1].

Park leží asi 10 km jižně od obce Jäkkvikk v komuně Arjeplog. Přes park vede populární dálková turistická trasa Kungsleden. Tato cesta nabízí nejjednodušší způsob, jak se do parku dostat, neboť do něj nevedou žádné silnice. V parku leží jedna útulna (ubytování) pro turisty.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Park_Narodowy_Pieljekaise na polské Wikipedii.

  1. a b c Stránky Národního parku Pieljekaise [online]. [cit. 2012-10-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-08-30. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]