Národní park Nairobi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Nairobi
IUCN kategorie II (Národní park)
Žirafa v Národním parku v pozadí s nairobskými mrakodrapy
Žirafa v Národním parku v pozadí s nairobskými mrakodrapy
Základní informace
Vyhlášení1946
Rozloha117,21 km2
SprávaKenya Wildlife Services
Poloha
StátKeňaKeňa Keňa
UmístěníNairobi
Souřadnice
Národní park Nairobi
Národní park Nairobi
Další informace
Webwww.kws.go.ke/parks/nairobi-national-park
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Nairobi náleží k nejznámějším národním parkům v Keni. Byl vyhlášen v roce 1946 a je tak zde také nejstarším národním parkem vůbec.[1] Má suché klima[2] a nachází se v nadmořské výšce 1 533 – 1 760 m n. m.,[3] a to přibližně 7 km jižně od centra Nairobi, hlavního města Keni,[4] od kterého jej odděluje pouze oplocení.[2] Blízkost parku s civilizací dokazuje i to, že jsou odsud dobře patrné nairobské mrakodrapy.[1]

I přes výše zmíněný fakt a relativně malou rozlohu (117,21 km²)[3] se však na jeho území vyskytuje velké množství rozmanitých rostlinných i živočišných druhů, mezi které patří např. buvol africký, paviáni, buvolec stepní, nosorožec černý, zebra stepní, gepard, gazela Grantova, hroch obojživelný, levhart skvrnitý, lev, gazela Thomsonova, impala, žirafa, pštros dvouprstý, antilopy rodu Taurotragus nebo supi.[2][5] Je znám také jako významná ornitologická oblast,[2] vyskytuje se zde totiž až 500 ptačích druhů.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Morell, Virginia (červenec-srpen 1996). "Surrounded! - civilization is encroaching on Nairobi National Park in Kenya - Nairobi's Wild Side". International Wildlife. (anglicky)
  2. a b c d Prins, Herbert; Jan Geu Grootenhuis, Thomas T. Dolan (2000). Wildlife Conservation by Sustainable Use. Springer. ISBN 0-412-79730-5. (anglicky)
  3. a b World Database on Protected Areas – Nairobi National Park[nedostupný zdroj] (anglicky)
  4. Kenya Wildlife Service. "Nairobi National Park[nedostupný zdroj]". (anglicky)
  5. a b Hodd, Michael (2002). East Africa Handbook: The Travel Guide[nedostupný zdroj]. Footprint Travel Guides. ISBN 1-900949-65-2. (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]