Národní památník a muzeum 11. září

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní památník a muzeum 11. září
Památník, v pozadí je muzeum
Památník, v pozadí je muzeum
Základní informace
Výstavba
Poloha
AdresaNew York, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
UliceGreenwich Street
Souřadnice
Map
Další informace
Webwww.911memorial.org
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní památník a muzeum 11. září, anglicky National September 11 Memorial & Museum (známý také jako 9/11 Memorial Museum), je památník a muzeum na počest obětem teroristických útoků. Jedná se o útoky 11. září, kvůli kterým zahynulo 2 977 lidí a bombový útok na Světové obchodní centrum v roce 1993, při kterém zemřelo 6 lidí. Nachází se na místě, kde původně stály budovy Světového obchodního centra (přezdívané také Dvojčata) v New Yorku. S výstavbou se začalo v březnu 2006. Památník byl otevřen veřejnosti 12. září 2011, muzeum 21. května 2014.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ve dnech následujících po útoku se konalo mnoho vzpomínkových akcí a vzniklo mnoho improvizovaných památníků. Další vzpomínkové akce se konají pravidelně v den výročí útoku. Mezi nejviditelnější patří Tribute in Light (pocta světlem), noční instalace 88 světlometů umístěných v půdorysech WTC. Ta se koná od roku 2002 každoročně v den výročí útoku.

Vítězným projektem pro stavbu trvalého památníku obětí na Ground zero se stalo dílo architektů Michaela Arada a Petera Wolkera s názvem Reflecting Absence (Odraz nepřítomnosti) se dvěma nádržemi v místech bývalého WTC. Do soutěže se zapojilo přibližně 5 200 projektů.[1] Realizace vítězného projektu začala v roce 2006, slavnostně byl odhalen v roce 2011, přesně na den desátého výročí útoku.

Slavnostního otevření památníku se zúčastnil tehdejší prezident Spojených států Barack Obama i s první dámou Michelle Obamovou a jeho předchůdce v úřadu George Bush s manželkou Laurou. Přítomna byla také ministryně zahraničních věcí USA a bývalá první dáma Hillary Clintonová.

Za první rok navštívilo památník 4,5 milionů lidí.[2]

Památník[editovat | editovat zdroj]

Památník zahrnuje dvě nepříliš hluboké nádrže přesně na místech, kde stály věže WTC. Po vnějších stranách nádrží, u kterých se nachází náměstí a vysazené listnaté stromy jsou do kamenů vyryta jména všech celkem 2 983 obětí. Stromy kolem jsou zde symbolem míru. Jedním z nich je také Survivor Tree (strom, který přežil útoky a byl nalezen v troskách).

Logo

Architektonický návrh Michaela Arada a Petera Wolkera se jmenuje Odraz nepřítomnosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. V New Yorku začali stavět památník obětem 11. září. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2017-07-08]. Dostupné online. 
  2. Provoz památníku obětem 11. září bude stát tři miliony denně. Deník.cz. 2012-09-11. Dostupné online [cit. 2017-07-08]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]