Národní přírodní památky v Česku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní přírodní památka Panská skála u Kamenického Šenova

Národní přírodní památka (zkracováno NPP) je „přírodní útvar menší rozlohy, zejména geologický či geomorfologický útvar, naleziště nerostů nebo vzácných či ohrožených druhů ve fragmentech ekosystémů, s národním nebo mezinárodním ekologickým, vědeckým či estetickým významem, a to i takový, který vedle přírody formoval svou činností člověk.“[1][2] V místním měřítku je její obdobou přírodní památka.

Chráněná území[editovat | editovat zdroj]

Mezi národní přírodní památky jsou zařazovány geologické nebo geomorfologické útvary (jeskyně, geologické profily), naleziště vzácných nerostů nebo ohrožených druhů fauny a flóry v ekosystému, i útvary zformované lidskými aktivitami (historické parkové úpravy krajiny).

Ochrana národních přírodních památek je stanovena v paragrafu 35 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. K lednu 2018 existovalo 124 území vyhlášených jako národní přírodní památky.[3] Ochrana vylučuje veškeré činnosti, které by mohly objekt či území poškodit nebo zničit. Pokud je toto zaručeno, není vyloučeno hospodářské využití národní přírodní památky. V praxi se tak děje jen výjimečně.

Vyhlašování[editovat | editovat zdroj]

Národní přírodní památky jsou vyhlašovány Ministerstvem životního prostředí ČR.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Národní přírodní památky [online]. Ministerstvo životního prostředí [cit. 2013-12-21]. Dostupné online. 
  2. § 35 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Dostupné online
  3. AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČR. Souhrnný přehled. Ústřední seznam ochrany přírody [online]. [cit. 2018-1-2]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]