Národní festival dechových orchestrů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní festival dechových orchestrů, FEDO Štětí
Monstrkoncert na FEDO 2016
Monstrkoncert na FEDO 2016
LokaceŠtětí
Zakladateléměsto Štětí, Jaroslav Bílý
Aktivní roky1969 - dosud
Datumkonec června
ŽánryDechová hudba, Rock, Folk rock
Webhttp://www.fedo.cz

Národní festival dechových orchestrů (či jen FEDO Štětí) ve Štětí v okrese Litoměřice, je co do počtu účastníků druhý největší[1] mezinárodní festival dechové hudby v České republice hned po Kmochově Kolíně. Zakladatelem byl skladatel a dirigent Jaroslav Bílý, který dal vzniknout i několika jiným dechovým festivalům po republice (např. ve Zlíně).

Historie[editovat | editovat zdroj]

9. září 1969 se uskutečnil 1. ročník festivalu jako součást Štětského kulturního podzimu. Na festivalu probíhala třídenní soutěž, kterou vyhrála štětská sestava pod vedením pana Bílého. Festival vyvrcholil 14. září, kdy proběhl slavnostní průvod městem a následně Monstrkoncert, na kterém vystoupilo současně 200 hudebníků. Následujícího ročníku se zúčastnil první zahraniční orchestr, z bývalé Jugoslávie. Do roku 1978 se FEDO konal každý rok, následně však jednou za 2 roky. Do současné doby se tak zúčastnilo festivalu velké množství mažoretkových skupin, hudebníků, kapel a orchestrů z několika desítek zemí (nejen Evropských) a tuzemska. Každý ročník se pravidelně zúčastní festivalu přibližně kolem 1 000 účinkujících.

Průběh festivalu[editovat | editovat zdroj]

Jednotlivé ročníky se již od počátku drží stále podobných osnov. První den, v pátek, dorazí účastníci festivalu a po krátkém vystoupení jsou přivítáni starostou města na radnici. Následující den dopoledne probíhají koncerty v různých částech města, poté se uskuteční průvod jednotlivých kapel v doprovodu mažoretkových skupin a odpoledne koncert na Husově náměstí. Poslední ročníky jsou soboty uzavírány vystoupením mažoretek u věžáků a ohňostrojem. V neděli, po dopoledních představeních, proběhne odpoledne tradiční Monstrkoncert, kde vystupují všichni účastníci společně.

FERODO[editovat | editovat zdroj]

V roce 2008 byl zahájen 1. ročník festivalu rockových dechových orchestrů (FERODO), který probíhá současně s FEDO, avšak poblíž skateparku u Labe. Tento festival má spíše publikum mladších ročníků.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BÍLEK, Miloš; BENDA, Libor. FEDO 1969-2010: historie Festivalu dechových orchestrů ve Štětí. Štětí: Město Štětí, 2010. 120 s. Dostupné online. Historiografie. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]