Nárožní kámen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Husova 2, Na Perštýně 18, nárožní kámen v Praze

Nárožní kámen, nárožník, odrazník, nákolník či ochranný patník je vyčnívající kamenný, kovový nebo betonový exteriérový architektonický prvek umístěný na rohu budovy nebo jejího vjezdu, který zabraňuje poškození stavby vozidly.

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Zprávy v tisku 19. století svědčí o tom, že nárožní kameny sice chránily budovy, byly však současně příčinou havárií kočárů a vozů.[1]

Provedení[editovat | editovat zdroj]

Typické jsou historické nárožní kameny, někdy zdobené reliéfy (např. Praha 1, nároží Husova 2 a Na Perštýně 18).

U novějších domů (přelom 19. a 20. století) byly též instalovány kovové ochranné prvky (např. Praha 3, Seifertova 31).[2] Může se jednat i o druhotné využití předmětu – ve Stonařově chrání roh zdi bývalý mlýnský kámen.[3]

Pojmenování[editovat | editovat zdroj]

Nárožní kameny je možno nalézt v řadě evropských zemí, v místním jazyce však pro ně není používán doslovný ekvivalent českého výrazu „nárožní kámen“. Výrazu nárožní kámen odpovídá v angličtině guard stone, ve francouzštině chasse-roue.

Výrazem nárožní kámen či úhelný kámen se v češtině i dalších jazycích označuje též základní kámen umístěný v rohu budovy. Tomuto významu odpovídají například anglický výraz corner stone, francouzský pierre d'angle či ruský краеугольный камень atd. Tento význam je míněn také v překladech biblického žalmu hojně citovaného v novozákonních spisech: „Kámen, který stavitelé zavrhli, stal se kamenem úhelným (hlavou úhlu).“ (Žalm 118,22 citovaný v Mk 12,10, Lk 20,17, Sk 4,11, 1Petr 2,7, Ef 2,20).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Guard Stone na anglické Wikipedii a Chasse-roue na francouzské Wikipedii.

  1. Projížďka Prahou za noci. Národní listy. 18. 4. 1888, s. 2. Dostupné online. 
  2. Klub Za starou Prahu: O ochranných patnících
  3. Nárožní kámen Stonařov

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]