Nápověda:Tabulky ve Vizuálním editoru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tabulky na Wikipedii je možné vytvářet dvěma způsoby – v režimu Editovat pomocí Vizuálního editoru, nebo v režimu Editovat zdroj pomocí značkovacího jazyka, tj. ve zdrojovém kódu.

Ve Vizuálním editoru se snadno vytvářejí jednoduché tabulky, ale není tu možné složitější formátování.

Založení (vložení) tabulky[editovat | editovat zdroj]

Pokud chcete vložit do článku tabulku již zpracovanou (např. v excelu), můžete postupovat standardní cestou kopírovat-vložit (CTRL+C a CTRL+V). Jinak je možné vložit prázdnou tabulku a poté vyplňovat jednotlivé buňky.


Prázdná tabulka se vkládá z menu Vložit volbou Tabulka.


Na místě, kde je kurzor, vznikne základ tabulky o čtyřech sloupcích a čtyřech řádcích, která je připravená k editaci.

Nabídka Vlastnosti umožní změnit formát tabulky, např. umožnit řazení podle hodnot v různých sloupcích nebo umožnit sbalení tabulky. Úpravy se provádějí pomocí přepínače, následně je třeba Použít změny.


Tabulku vytvořenou oběma způsoby je pak možno dále editovat – měnit obsah buněk, přidávat a mazat řádky a sloupce. Editace tabulky skončí, jakmile kliknete kamkoli mimo tabulku. Opětným kliknutím na tabulku můžete pokračovat v editaci, nebo tlačítkem Odstranit tabulku smazat.

Editace tabulky[editovat | editovat zdroj]


Aby bylo možné vyplňovat a editovat jednotlivé buňky, je třeba kliknout 2x do prostoru buňky – tím se zde objeví kurzor.

Text v buňkách lze editovat jako jakýkoli jiný text, např. vytvářet zde modré odkazy; do buňky je možné i vkládat obrázky.

Jedno kliknutí do jakékoli buňky tabulky umožní tabulku upravovat. U příslušného sloupce a řádky se objeví šipky.

Kliknutím na šipku se nabídnou volby pro práci se sloupcem nebo s řádkem (přidávat, přesouvat, mazat).

Související stránky[editovat | editovat zdroj]