Mycobacterium

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Mycobacteriaceae)
Jak číst taxoboxMykobakterie
alternativní popis obrázku chybí
M. tuberculosis (původce TBC)
Vědecká klasifikace
Doménabakterie (Bacteria)
Kmenaktinobakterie (Actinobacteria)
ŘádActinomycetales
PodřádCorynebacterineae
ČeleďMycobacteriaceae
RodMycobacterium
Lehmann & Neumann 1896
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mycobacterium (mykobakterie) je rod nepohyblivých a nesporulujících bakterií ze samostatné čeledi Mycobacteriaceae, řazené k aktinobakteriím. Jsou většinou považovány za grampozitivní. Mají však komplexní buněčnou stěnu, předpona myko- odkazuje na fakt, že jejich buněčná stěna obsahuje vosky. Mykobakterie rostou obecně poměrně pomalu, jsou acidorezistentní („acid fast“), tzn. zbarvení vyvolané činidly se nedá vymýt kyselinami. Používá se barvení podle Ziehla-Neelsena. Pěstují se často na Šulově půdě.

K rodu patří asi sto druhů, mnoho je medicínsky významných.[1] Rod totiž zahrnuje některé význačné patogeny, jako je např. M. tuberculosis (původce TBC) a M. leprae (původce lepry), dále též M. avium complex, M. kansasii, M. abscessus, M. gordonae, M. xenopi, M. intracellulare, M. scrofulaceum, M. ulcerans,[1] M. bovis a další.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mycobacterium na anglické Wikipedii.

  1. a b MURRAY, Patrick R; ROSENTHAL, Ken S; PFALLER, Michael A. Medical Microbiology. 5. vyd. Philadelphia: Elsevier, 2005. 963 s. Dostupné online. ISBN 9780323033039. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]