Muzeum oravské dědiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum oravské dědiny
Múzeum oravskej dediny, Dolnooravský rínok
Múzeum oravskej dediny, Dolnooravský rínok
Údaje o muzeu
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Múzeum oravskej dediny (oficiální název slovensky Múzeum oravskej dediny Zuberec – Brestová) je slovenské muzeum, které se nachází v Zuberci-Brestové. Ukazuje život v oravských vesnicích v minulosti.

Je umístěno v překrásném přírodním prostředí v podhůří Roháčů. Více než 50 staveb lidové architektury je zde rozestavěno v několika celcích, které připomínají jednotlivé části Oravy - Dolnooravský rynek, Hornooravská ulice, Goralské samoty. Nechybí zde ani technické stavby jako mlýn na vodní pohon, plátenický mandl na žehlení modrotisku, lisovna, hrnčířská pec a jiné. Nad „dedinkou“ se tyčí dřevěný gotický kostel sv. Alžběty Uherské ze začátku 15. století. Kostel s pozdněgotickým malovaným stropem a s funkčními přenosnými barokními varhany je opravdovým klenotem muzea. Zařízení domů a chov domácích zvířat (v letním období i pěstování typických plodin) umožňují návštěvníkům představit si život a práci „Oravanů“ v minulosti.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Muzeum oravské dědiny začalo vznikat koncem šedesátých let 20. století, založeno bylo v roce 1967, když byl 24. září položen základní kámen muzea. Zpřístupněno veřejnosti bylo v roce 1975.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Múzeum oravskej dediny na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]