Muzeum letecké a pozemní techniky Vyškov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum letecké a pozemní techniky Vyškov
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
MěstoVyškov
VlastníkNadace LHS
Založeno1993
ZaměřeníLetecké a vojenské muzeum
Webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muzeum letecké a pozemní techniky Vyškov je letecké a vojenské muzeum, které se nachází v areálu letiště Vyškov (LKVY), na severovýchodním okraji města Vyškov v Jihomoravském kraji, v bezprostředním sousedstvím dálnice D46. V muzeu, nacházejícím se v prostoru starého vojenského letiště, lze zhlédnout řadu exponátů letecké a vojenské techniky, zbraní a také zcela unikátní sbírku částí letadel, havarovaných v průběhu druhé světové války (tzv. „letecká archeologie“[1]). Muzeum provozuje Nadace LHS (Nadace Letecké historické společnosti Vyškov) a vzniklo ve spolupráci s Armádou České republiky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie muzea sahá až do přelomu 80. a 90. dvacátého století, kdy skupina nadšenců a dobrovolníků Z-77 (Z jako Zápisník, tehdejší časopis, kde byly zveřejňovány reportáže) provedla do roku 1990 celkově 106 pátrání po sestřelených letadlech. V 73 případů bylo pátrání úspěšné a podařilo se vykopat části sestřelených letadel. Poté skupina LHS Slavkov (do roku 1993) a následně Nadace LHS Vyškov, provedla do roku 2013 dalších 516 pátrání a 50 kopání. Celkem bylo provedeno 622 pátrání a 123 kopání sestřelených letadel. [2]

Následně Nadace LHS (zkratka z „Letecké Historické Společnosti“) založila ve spolupráci s Armádou České republiky v prostoru letiště Vyškov muzeum.

Exponáty[editovat | editovat zdroj]

V muzeu je možné vidět řadu exponátů vojenských letadel, vojenské techniky, zbraní a „leteckých vykopávek“ z doby 2. světové války.

Letadla a vrtulníky[editovat | editovat zdroj]

Pozemní technika[editovat | editovat zdroj]

Fragmenty sestřelených letounů z 2. sv. války[editovat | editovat zdroj]


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Expozice archeologie letectví – NADACE LHS VYŠKOV [online]. [cit. 2022-01-19]. Dostupné online. 
  2. Nadace LHS Vyškov – NADACE LHS VYŠKOV [online]. [cit. 2022-01-19]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]