Mustaqillik Maydoni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mustaqillik Maydoni
Umístění
StátUzbekistánUzbekistán Uzbekistán
MěstoTaškent
Poloha
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mustaqillik Maydoni (česky náměstí Nezávislosti) je ústředním náměstím v uzbeckém hlavním městě Taškentu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie místa sahá zpět až do 19. století. Když byl Taškent na počátku 19. století dobyt Kokandským chanátem, nacházel se blízkosti dnešního náměstí palác kokandského chána. V roce 1865 skončila vláda chána v Taškentu a Taškent dobyla ruská vojska. Na místě dnešního náměstí nechali Rusové postavit rezidenci pro generálního guvernéra Turkestánu. Za sovětské vlády bylo náměstí přejmenováno na Leninovo náměstí a na místě dnešního Památníku nezávislosti stála Leninova socha. Od roku 1974 se místo jmenovalo třída Přehlídek, protože bylo pravidelně využíváno pro vojenské přehlídky.[1] Pod sovětským vedením byl rozvoj náměstí směřován centrum města, mimo jiné byly vytvořeny četné fontány, které formují vzhled náměstí až dodnes. Po získání nezávislosti v roce 1991 bylo místo oficiálně přejmenováno v roce 1992 na Mustaqillik Maydoni. Leninova socha byla nahrazena Památníkem nezávislosti, který náměstí v dnešní době dominuje.

Přestavba náměstí[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2003 do roku 2006 byly prostory a přilehlé budovy významně přestavěny, aby místo získalo moderní podobu. V rámci této přestavby náměstí byla Uzbecká národní knihovna Alisher Navoi Library, která byla původně na Mustaqillik Maydoni, přestěhována na jiné místo, aby na náměstí bylo možné postavit novostavbu Senátu.[2]

Dnešní vzhled[editovat | editovat zdroj]

Na se nachází převážně Mustaqillik Maydoni vládní budovy, kromě budovy Senátu také budovy kabinetu. Samotnému náměstí dominují fontány a památník nezávislosti s mapou Uzbekistánu na vrcholu monumentu a matka s dítětem na podstavci.[3] Nachází se zde také třída na památku padlých Uzbeků za 2. světové války. Nachází se v ní knihy se jmény všech Uzbeků padlých v 2. světové válce. Na konci třídy je socha truchlící matky a věčným plamenem. Ve směru řeky Ankhor, která protéká Taškentem, se nachází rozsáhlé parky.[4]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Náměstí na Nový rok 2015

Na náměstí probíhají slavnosti 1. září, v Den nezávislosti a 9. května, v Den vítězství. Na oslavu Nového roku je každoročně na náměstí postaven velký strom. Kromě toho je toto místo oblíbeným místem místních obyvatel i turistů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mustaqillik Maydoni na německé Wikipedii.

  1. Independence square, Tashkent, Uzbekistan. uzbek-travel.com [online]. [cit. 2019-11-07]. Dostupné online. 
  2. Independence square, Tashkent, Uzbekistan. uzbek-travel.com [online]. [cit. 2019-11-06]. Dostupné online. 
  3. Monuments of Mustakillik (Independence) Square: Monuments of Tashkent. www.orexca.com [online]. [cit. 2019-11-06]. Dostupné online. 
  4. Tashkent Independence square. eurasia.travel [online]. [cit. 2019-11-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-11-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]