Museumplein

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Museumplein
Umístění
Poloha
Historie
Pojmenováno poMuseumstraat
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Museumplein (nizozemská výslovnost: [myˌzeːjʏmˈplɛin]; anglicky Museum Square) je veřejný prostor a park ve čtvrti Museumkwartier ve čtvrti Amsterdam-Zuid v Amsterdamu v Nizozemsku. Na Museumplein se nacházejí tři velká muzea – Rijksmuseum, Van Goghovo muzeum a Stedelijk Museum – a koncertní síň Concertgebouw.[1] Jde o největší park v Amsterdamu.[2] V areálu byla původně továrna na voskové svíčky a bažinaté louky. Stavba začala po dokončení Rijksmusea v roce 1885 podle návrhu Pierra Cuyperse, slavného architekta muzea. Oblast byla místem konání Mezinárodní koloniální a exportní výstavy v roce 1883.

Museumplein bylo rekonstruováno podle návrhu švédsko-dánského zahradního architekta Svena-Ingvara Anderssona v roce 1999. Nyní zahrnuje podzemní parkovací stání a podzemní supermarket. V zimním období lze místní rybník přeměnit na umělou bruslařskou plochu. Prostor se také používá pro (masové) akce, jako jsou festivaly, oslavy a demonstrace. V roce 2010 zde byla oslavována nizozemská fotbalová reprezentace po zisku stříbra na mistrovství světa v JAR, za účasti hudebníků jako Armin Van Buuren nebo Swedish House Mafia. V červenci 2017 se na Museumplein konalo mistrovství Evropy v trojkovém basketbalu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Museum District | I amsterdam. web.archive.org [online]. 2017-06-24 [cit. 2022-06-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-06-24. 
  2. Museumplein in Amsterdam. www.amsterdamsights.com [online]. [cit. 2022-06-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]