Musée de La Poste

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
L'Adresse Musée de La Poste
Fasáda muzea
Fasáda muzea
Údaje o muzeu
StátFrancieFrancie Francie
MěstoPaříž
Adresa34, boulevard de Vaugirard, 75015 Paris
Založeno1946
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Musée de La Poste, od roku 2009 L'Adresse Musée de La Poste (Adresa muzeum Pošty) je poštovní muzeum v Paříži. Nachází se v 15. obvodu na Boulevardu de Vaugirard. Muzeum zřízené francouzskou státní poštou La Post představuje dějiny francouzského poštovnictví a filatelie.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na světové výstavě 1889 byly vystaveny modely železničních poštovních vozů, což vedlo k myšlence založit poštovní muzeum v centrále pošty (Hôtel des postes) v ulici de Rue du Louvre v Paříži. Projekt však byl realizován až po skončení druhé světové války. Muzeum bylo otevřeno 4. června 1946 v barokním paláci Hôtel de Choiseul-Praslin v ulici Rue Saint-Romain v 6. obvodu. První expozice na ploše 600 m2 představovala poštovní známky.

V letech 1969-1972 byla pro muzeum postavena nová budova ve čtvrti Necker o ploše 1500 m2. Nové sídlo bylo otevřeno 18. prosince 1973.

Sbírky[editovat | editovat zdroj]

Sbírky zahrnují ukázky korespondence, kurýrní přepravy, poštovní známky a poštovní razítka. Stálá expozice představuje 4400 francouzských poštovních známek dělených chronologicky i tematicky do roku 2008. Od roku 1989 muzeum pořádá i dočasné výstavy.

Od roku 2007 funguje veřejně přístupná knihovna o filatelii a dějinách pošty.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku L'Adresse Musée de La Poste na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]