Muž z Vysokého zámku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Muž z vysokého zámku)
O seriálu pojednává článek Muž z Vysokého zámku (seriál).
Muž z Vysokého zámku
Vydání z roku 1962
Vydání z roku 1962
AutorPhilip K. Dick
Původní názevThe Man in the High Castle
PřekladatelJiří Pilch
ZeměUSA USA
Jazykangličtina
Žánrsci-fi román
OceněníCena Hugo za nejlepší román (1963)
Tähtivaeltaja-palkinto (1993)
Datum vydání1962
Česky vydáno1992
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muž z Vysokého zámku (anglicky The Man in the High Castle) je sci-fi román amerického spisovatele Philipa K. Dicka z roku 1962. V roce 1963 získal román cenu Hugo[1] a roku 1993 finskou cenu Tähtivaeltaja-palkinto.[2]

Obsah románu[editovat | editovat zdroj]

Vlajka Německem okupované části USA
Mapa okupovaných Spojených států podle románu Muž z Vysokého zámku
Mapa světa podle politické situace popsané v románu

Jde o román z alternativní historie. Odehrává se v San Francisku ve světě, kde státy Osy vyhrály druhou světovou válku. Příčinou bylo to, že roku 1933 byl zavražděn americký prezident Franklin Roosevelt. To vedlo k prohloubení hospodářské krize i amerického izolacionismu, takže vojenské síly USA se později ukázaly jako nedostatečné.

Roku 1962, patnáct let po kapitulaci, jsou Spojené státy americké rozdělené na tři části: východní ovládá nacistická okupační vláda, západní je součástí japonských Pacifických spojených států a mezi nimi je pak chudé a bezvýznamné neutrální území Státy Skalistých Hor. Německým kancléřem je Martin Bormann, protože Adolf Hitlersyfilis. Otroctví je opět uzákoněno. Těch něco málo Židů, kteří ještě přežili, se skrývá pod falešnými jmény. Nacisté vysušili Středozemní moře, aby získali zemědělskou půdu, kolonizovali Měsíc, Venuši i Mars a pokračují ve vyhlazování národů Afriky. Mezi nimi a Japonci však nepanují úplně ideální vztahy. A navíc se mezi lidmi velké pozornosti těší zakázaná kniha, jejímž autorem je muž z Vysokého zámku, spisovatel Abendsen, a ve které Němci a Japonci válku prohráli. Pravda o tomto paralelním světě se snad skrývá v narážkách věštební knihy proměn I-ťing, které se snaží rozluštit okupanti, kolaboranti i vlastenci.

Jedním z hrdinů románu je japonský obchodník pan Tagomi. Ten zastřelí dva německé zabijáky, kteří mají za úkol překazit schůzku mezi německým kapitánem Wegenerem a japonským generálem, jejímž cílem je zabránit shození vodíkové bomby na Japonsko. Tagomi se ze svého činu zhroutí a nakonec se mu zastaví srdce.

Další postavou je výrobce napodobenin amerických starožitností a šperků Frink. Jeho manželka Juliana se zamiluje do záhadného Itala, který je ve skutečnosti nacistickým zabijákem. Chce Julianu využít k tomu, aby se dostal na stopu spisovatele Abendsena, který žije v nedobytné pevnosti zvané Vysoký zámek. Juliana nacistu sama zabije a vydá se Abendsena varovat. Zjistí, že Abendsen již bydlí v obyčejném domě, protože má ze své pevnosti fobii a nemůže v ní žít.

Román tak nemá jednu ústřední dějovou linii. Vypráví o osudech několika lidí, které se v určitém okamžiku propletou.

Televizní zpracování[editovat | editovat zdroj]

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ondřej Neff a Jaroslav Olša, jr.: Encyklopedie literatury science fiction, AFSF a H&H, Praha a Jinočany 1995, str. 231.
  2. Finská sci-fi cena Tähtivaeltaja-palkinto
  3. The Man in the High Castle on IMDB
  4. The Man in the High Castle - Episode Guide - TV.com. www.tv.com [online]. [cit. 2017-02-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-12-19. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]