Muž, který plakal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muž, který plakal
Původní názevThe Man Who Cried
Země původuFrancieFrancie Francie
Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykyitalština, francouzština, ruština, angličtina a jidiš
Délka96 min
Žánryromantický film
filmové drama
ScénářSally Potter
RežieSally Potter
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleChristina Ricci
Cate Blanchettová
Johnny Depp
John Turturro
Harry Dean Stanton
… více na Wikidatech
ProdukceTim Bevan
HudbaOsvaldo Golijov
KameraSacha Vierny
KostýmyLindy Hemming
StřihHervé Schneid
Výroba a distribuce
PremiéraItálie 2. září 2000
Česko22. února 2001
Produkční společnostStudioCanal
DistribuceFocus Features
Netflix
Muž, který plakal na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muž, který plakal (v originále The Man Who Cried) je britsko-francouzský hraný film z roku 2000, který režírovala Sally Potter podle vlastního scénáře. Film popisuje osudy mladé židovské dívky, která hledá během druhé světové války svého otce.

Děj[editovat | editovat zdroj]

V roce 1927 v Rusku žije v židovské osadě dívka Fegele se svým otcem a babičkou. Otec odjíždí vydělat peníze do Ameriky. Vesnice je vypálena při pogromu a zachrání se jen dívka a dva chlapci. Dívka je poslána do Anglie k adopci, kde dostane jméno Suzie. Protože umí zpívat, dostane se jako plnoletá se sborem do Paříže. Šetří si, aby se mohla vypravit za svým otcem do Ameriky. Bydlí společně v jednom bytě s tanečnicí Lolou, která je velmi ctižádostivá a seznámí se s italským operním pěvcem Dantem Dominiem, a zajistí jim tak práci v opeře. Zatímco Lola začne žít s Dantem, Suzie se stýká se zpěvákem Cesarem, který je Cikán a žije v kočovném táboře na okraji města. Vypukne druhá světová válka a Německo napadne Francii. Během bitvy o Francii lidé utíkají z Paříže. Po okupaci Paříže Dominio prozradí Němcům, že Suzie má židovský původ. Lola se obává deportace židů a proto opustí Dominia, kterému už nevěří, a koupí Suzie i sobě lístek do Ameriky. Suzie se musí rozloučit s Cesarem, který ji přemluví, aby odjela a našla svého otce. Plují na luxusní zaoceánské lodi, která je však potopena při náletu. Lola zahyne a Suzie je zachráněna. V Americe požádá o azyl a pátrá po osudech svého otce. Dozví se, že je producentem na západním pobřeží. Když jej přijde navštívit, zjistí, že už má jinou rodinu a je v nemocnici z důvodu celkového vyčerpání. Suzie mu zazpívá píseň v jidiš.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Christina Ricci Suzie
Oleg Yankovsky otec
Claudia Lander-Duke mladá Suzie
Cate Blanchettová Lola
Johnny Depp Cesar
Harry Dean Stanton Felix Perlman
John Turturro Dante Dominio

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Sally Potter byla v roce 2000 na Benátském filmovém festivalu nominována na Zlatého lva. Cate Blanchettová získala v roce 2001 National Board of Review Award a v roce 2002 Chlotrudis Award a Florida Film Critics Circle Award. Osvaldo Golijov byl v roce 2001 nominován na World Soundtrack Award.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]