Mravenec argentinský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMravenec argentinský
alternativní popis obrázku chybí
Linepithema humile – dělnice
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řádblanokřídlí (Hymenoptera)
Podřádštíhlopasí (Apocrita)
Čeleďmravencovití (Formicidae)
PodčeleďDolichoderinae
Rod(Linepithema)
Binomické jméno
Linepithema humile
Mayr, 1868
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mravenec argentinský (Linepithema humile) je druh mravence pocházejícího původně z Argentiny, dnes invazně rozšířeného po celém světě.

Pochází z argentinských pamp. Ve své původní vlasti si vytváří kolonie, kolem kterých si hájí své území i před mravenci téhož druhu z hnízda vzdáleného třeba jen stovky metrů. Podobně jako mravenec faraon, se ve 20. letech 20. století tento druh rozšířil ze své původní domoviny do Evropy a později na další kontinenty. V jižní Evropě v současnosti tento mravenec tvoří největší známou kolonii mravenců rozprostírající se v délce asi 6 tisíc kilometrů od atlantského pobřeží Španělska přes jižní Francii až po severní Itálii. Tvoří ji miliardy jedinců žijící v miliónech hnízd, kteří však na rozdíl od své původní pravlasti navzájem spolupracují. V severnějších oblastech Evropy žije především ve sklenících.

V roce 1990 dorazil druh také na Nový Zéland. Na boj s ním bylo později vyhrazeno asi 68 miliónů novozélandských dolarů ročně; v roce 2011 však bylo zjištěno, že stavy mravenců argentinských na Novém Zélandu výrazně klesají, a to bez přispění člověka.[1] Bylo pozorováno, že kolonie na desítkách míst náhle vymírají. Odborníci vyslovili domněnku, že příčinou by mohla být malá genetická rozmanitost, v jejímž důsledku se mravenci stali málo odolní vůči nemocem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Alien ants vanish. New Scientist. Prosinec 2011, čís. 2841, s. 4–5. Dostupné online. ISSN 0262-4079. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]