Mujnak

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Moynaq)
Mujnak
Moʻynoq
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška50 m n. m.
StátUzbekistánUzbekistán Uzbekistán
Mujnak
Mujnak
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel13 500 (2018)[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mujnak (uzbecky: Moʻynoq/Мўйноқ, karakalpacky: Moynaq/Мойнақ, rusky: Муйнак/Mujnak) je město na severu uzbecké autonomní republiky Karakalpakstán. Dříve to byl námořní přístav na Aralském jezeře, dnes je vzdálen 150 km od vody, a proto je destinací katastrofického turismu. Je také místem konání největšího festivalu elektronické hudby ve střední Asii.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Mujnak, kdysi rušná rybářská obec a jediné přístavní město Uzbekistánu s desítkami tisíc obyvatel, je dnes vzdálen desítky kilometrů od rychle ustupujícího pobřeží Aralského jezera. Rybolov byl vždy součástí ekonomiky regionu a Mujnok se stal centrem průmyslového rybolovu a konzervárenství. Odklonění řek Amudarja a Syrdarja sovětskou vládou v 60. letech 20. století však narušilo přítok vody do Aralského jezera, což způsobilo, že velká část jezera vyschla, a oblast tak byla vystavena hospodářskému kolapsu. Regionální zemědělská monokultura pod sovětským vedením, které dominovala produkce bavlny, odváděla vodu z přítoků do zavlažování, což mělo za následek vážné znečištění způsobené odtokem zemědělských chemických látek. To následně vedlo k odpařování vody z jezera a extrémnímu zvýšení salinity zbývající vody, která se tak stala toxickou, což vedlo k ekologické katastrofě.[2][3]

Hlavní atrakcí Mujnaku je armáda rezavějících lodí, které kdysi tvořily rybářskou flotilu v sovětské éře, a malé muzeum věnované dědictví Mojnoku jako centra rybářského průmyslu.[4] Toxické prachové bouře, které silné větry zvedají přes vysušené a znečištěné mořské dno, mezi několika málo obyvateli, kteří se rozhodli zůstat, většinou etnickými Karakalpaky, způsobují množství chronických i akutních onemocnění. Počasí už není mírněno jezerem, a tak je nyní město vystaveno horkým létům a chladnějším zimám, než je obvyklé.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Na severním konci Mujnaku mezi rezavějícími vraky bývalé rybářské flotily se nachází památník Aralského jezera. Tento hřbitov lodí je připomínkou hospodářského dopadu zmenšování Aralského jezera.

V Muzeu Mujnaku jsou vystaveny obrazy a fotografie města z dob jeho největšího rozkvětu.[5] Exponáty dokládají bohatství a význam tohoto místa nejen díky rybolovu, ale i dalším průmyslovým odvětvím, jako je chov kožešinových zvířat a výroba rohoží.

Stihia Festival, největší festival elektronické hudby ve střední Asii, se v Mujnaku koná každoročně od roku 2018. Akce, kterou Vice Media popsali jako „techno rave na hřbitově opuštěných lodí“, se v roce 2019 zúčastnilo 10 000.[6]

Stihia znamená „nezastavitelná síla přírody“ a odkazuje jak na ekologickou katastrofu v Aralském jezeře, tak na sílu hudby, která dokáže spojovat lidi.[7] Na festivalu spolupracují hudebníci, umělci, vědci, technici a podnikatelé. Souběžně s hudební akcí se koná série přednášek o umění, vědě a technologiích Stihia N+1.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Ve volné přírodě v okolí Mujnaku se stále vyskytují sajgy.[5] Přestože migrují ve velkém počtu, jsou sajgy zranitelné, protože jsou loveny pro maso a průsvitné rohy samců jsou cenné v tradiční čínské medicíně.

Mujnak leží na migračním koridoru ptáků letících na Sibiř a zpět a brakické vody mezi Mujnakem a Aralským jezerem jsou vhodným místem pro pozorování ptáků.[5] V oblasti je možné spatřit přibližně 230 druhů ptáků, z nichž přibližně polovina hnízdí v mokřadu Sudočje, který je mezinárodně uznávaným významným ptačím územím (IBA).[8] Z těchto druhů je 24 vzácných nebo zranitelných a 13 z nich je na Červeném seznamu IUCN. Patří mezi ně i kriticky ohrožený koliha tenkozobá.[8]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Moʻynoq na anglické Wikipedii.

  1. portál otevřených dat.
  2. Waiting for the sea. www.bbc.co.uk [online]. [cit. 2022-01-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. It's Raining Salt: Toxic Aral Sea Storm Sparks Health Fears In Central Asia. RadioFreeEurope/RadioLiberty [online]. [cit. 2022-01-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Moynaq & Aral Sea: a travel guide. Caravanistan [online]. [cit. 2022-01-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b c IBBOTSON, Sophie. Uzbekistan : the Bradt travel guide. [s.l.]: Bradt Guides Ltd., 2020. ISBN 9-781784-771089. S. 283. 
  6. KENNEDY, Almas Koldassov,Rowan. Stihia Festival | We Went to a Techno Rave in an Abandoned Ship Graveyard in Uzbekistan [online]. 2018-10-12 [cit. 2022-01-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Stihia: An Electronic Dawn In Uzbekistan · Feature ⟋ RA. Resident Advisor [online]. [cit. 2022-01-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-01-11. (anglicky) 
  8. a b BirdLife Data Zone. datazone.birdlife.org [online]. [cit. 2022-01-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]