Moulay Idriss Zerhoun

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moulay Idriss Zerhoun
مولاي إدريس
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška530 m n. m.
StátMarokoMaroko Maroko
Moulay Idriss Zerhoun مولاي إدريس
Moulay Idriss Zerhoun
مولاي إدريس
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel11 615 (2014)[1][2]
Správa
Statusměsto
Vznik789
ZakladatelIdrís I. Marocký
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Moulay Idriss nebo Moulay Idriss Zerhoun (arabsky: مولاي إدريس) je město v severní části Maroka, asi 100 km východně od Rabatu, malebně rozložené mezi dvěma kopci u hory Zerhoun. Město je považováno za svaté a mezi marockými obyvateli je velmi oblíbené. Právě zde totiž roku 789 Idrís I. Marocký rozšířil ší'itský islám a založil vládnoucí dynastii. Kromě toho, že bylo následně toto místo pojmenováno po něm, založil jeho syn Idrís II. město Fes.

Město je malebné a jeho ulice působí přátelsky na každého, kdo sem přijede strávit trochu času. Na hlavním náměstí se nachází hrobka Idríse I., ale na toto místo smějí pouze muslimové. Za zmínku také stojí kulatý minaret jedné z mešit, je totiž jediný tohoto typu v Maroku.

Momentálně město spadá pod kraj Fès-Meknès. V letech 1997 až 2015 patřilo pod Meknès-Tafilalet.

Ruiny berberského a římského města Volubilis se nacházejí asi 4 km severozápadně od města. Idrís z nich odebral spoustu materiálu k vybudování města. Nedaleko se nachází město Meknes (25 kilometrů) a Fes. Mezi oběma městy a Moulay Idris je možné se pohybovat veřejnou dopravou. Ve městě se nacházejí banky, kavárny a restaurace, dokonce i několik menších hotelů.

Hory okolo města nabízejí několik možností pro horolezectví, turistiku a fotografování. Úrodná pláň údolí Saiss se rozpíná hned pod městem a v okolí na venkově rostou olivy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Moulay Idriss Zerhoun na anglické Wikipedii.

  1. 2014 Moroccan census.
  2. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]