Moto Morini

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moto Morini
Moto Morini Granpasso
Moto Morini Granpasso
Základní údaje
Datum založení1937 pod názvem MM
ZakladateléAlfonso Morini
Mario Mazzetti
SídloItálie Bologna, Itálie
Adresa sídlaTrivolzio, Itálie
Klíčoví lidéFranco Lambertini
Identifikátory
Oficiální webMotomorini.eu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Moto Morini je italská firma zabývající se výrobou motocyklů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Firma Moto Morini byla založena Alfonsem Morinim v jeho rodné Bologni v roce 1937. Zpočátku stavěl motorové tříkolky s motory o objemu 350 a 500 cm³, ale po začátku 2. světové války byl fašistickou vládou přinucen produkovat součástky pro vojenská letadla. Vzhledem k tomu, že se firma podílela (byť z donucení) na válečné výrobě, byla továrna v roce 1943 vybombardována spojeneckým letectvem.

Po válce se Alfons Morini rozhodl znovu vybudovat firmu. Výrobní prostory přesunul na nové místo v Bologni a začal znovu vyrábět model T125 - dvodobý jednoválec o objemu 125 cm³ es třemi rychlostmi. V roce 1948 vyhrál Raffaele Alberti s motocyklem T125 Competition italský šampionát malých motocyklů.

Moto Morini 250 GP (1963) Tarquinio Proviniho

V padesátých letech 20. století zahájil Morini výrobu čtyřdobého motoru 175 cm³ s rozvodem OHV. Během pár let se tato pohonná jednotka postupně objevila v modelech Gran Turismo, Settebello, Rebello, SuperSport a Briscola. V roce 1957 se objevil motor o objemu 250 cm³ a motocykl Rebello 250. V roce 1961 začínal na Moto Morini Settebello svou závodní kariéru Giacomo Agostini. V letech 1961 a 1962 vyhrál italský šampionát ve třídě do 250 cm³ Tarquinio Provini na Moto Morini 250 GP a v roce 1963 skončil v Mistrovství světa silničních motocyklů na 2. místě za Jimem Redmanem na Hondě.

Šedesátá léta 20. století byla zlatou érou firmy Moto Morini. Firma se obchodně prosadila i v USA a závodní motocykly vyhrály řadu závodů, mj. i Mezinárodní motocyklovou šestidenní.

V roce 1969 zemřel zakladatel firmy Alfonso Morini. Po jeho smrti přebrala firmu jeho dcera Gabriella Morini a o rok později zaměstnala manažera Franca Lambertiniho, kterého přetáhla z Ferrari. Lambertini restrukturalizoval výrobní proces a postavil nový motor. V roce 1972 vznikl model Corsaro Super Scrambler s řadou inovací. Lambertiniho idea napomohla vzniku vidlicového dvouválce, který byl výkonnější i úspornější oproti používaným jednoválcům. Motor o objemu 344 cm³ byl použit u modelu Moto Morini 3 ½ Strada. Následně byl použit i v dalším modelech Moto Morini.

V roce 1977 byl vyvinut dvouválec o objemu 479 cm³, o který se vážně zajímal i Harley-Davidson, ale k dohodě o spolupráci nedošlo vzhledem k tehdejší finanční situaci firmy Harley-Davidson. Nový motor byl použit u modelu Moto Morini 500GT. Později byl zvýšen výkon a model se šestipňovou převodovkou se stal nejsilnějším a nejrychlejším modelem Moto Morini. Byla vyrobena enduro verze 500 Camel, která byla úspěšná závodně, ale ne obchodně. Po obchodně neúspěšným osmdesátých letech 20. století prodala v únoru 1987 Gabriella Morini firmu Cagivě. V roce 1988 byly vyvinuty modely Dart 350 a Dart 400, s vidlicovým motorem Moto Morini, ale rámem Cagivy. Lambertini dále připravoval nový vidlicový dvouválec, svírající úhel 60 stupňů, ale projekt byl pro nezájem vedení Cagivy zastaven.

V devadesátých letech 20. století došlo až k úplnému zastavení výroby, propuštění zaměstnanců a uzavření továrny. V roce 1996 koupila celý holding Ducati včetně obchodní značky Moto Morini investiční společnost Texas Pacific Group, ale počítala jen se značkou Ducati a Moto Morini jde doslova k ledu.

V dubnu 1999 značku Moto Morini koupil synovec zakladatele Franco Morini. V roce 2005 byl představen velký naked-bike Corsaro 1200, stejným dvouválec byl použit v modelech 9 ½, Sport, Corsaro Avio, Corsaro 1200 Veloce, Granpasso a Scrambler. Prodeje ale neplnily očekávání a při celosvětové finanční krizi na konci roku 2009 byla výroba motocyklů přerušena. Záchranná finanční injekce nepomohla a Moto Morini šla do likvidace.

Moto Morini Corsaro 1200 (2007)

V roce 2010 značku Moto Morini koupil Ruggeromassimo Jannuzzelli a zahájil vývoj nových motocyklů a jejich zakázkovou výrobou. Roku 2015 představil novou modelovou řadu a začal s prodejem nové řady modelů Milano, Scrambler 1200 a Corsaro Ti22.

Modelová řada[editovat | editovat zdroj]

Bývalé modely[editovat | editovat zdroj]

Aktuální modely[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]