Mosulská přehrada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mosulská přehrada
Poloha
KontinentAsie
StátIrák
KrajNinive
Souřadnice
Hydrologické údaje
Povodí řekyTigris
PřítokTigris
OdtokTigris
Hráz
Výška hráze113 m
Délka hráze3,4 m
Vodní elektrárna
Počet turbín4 × 187,5 MW
 4 × 15,5 MW
 2 × 120 MW
Ostatní
Začátek výstavby1980

Mosulská přehrada, původně nazývaná Saddámova přehrada, je největší přehrada v Iráku a čtvrtá největší na Blízkém východě. Nalézá se na řece Tigrisguvernorátu Ninive. Stavba přehrady, která se měla stát symbolem moci Saddáma Husajna, byla zahájena v roce 1980. Otevřena byla v roce 1986 a od té doby vyžaduje kvůli nestabilnímu sádrovcovému podloží neustálou údržbu a rekonstrukce.

Přehrada, jejíž výstavba stála 1,5 miliardy dolarů (32 miliard korun), pojme 12 miliard kubických metrů vody. Generátory jsou schopny vyrobit 1 010 megawattů elektřiny.[1]

Problémy s podložím[editovat | editovat zdroj]

Kvůli sádrovcovému podloží na přehradě trvale probíhají opravné práce, hráz je zpevňována betonovými injektážemi. Podle Richarda Coffmana z univerzity v Arkansasu se provádějí 24 hodin denně šest dní v týdnu. Americká vláda za opravy hráze od roku 2003 utratila 30 milionů dolarů.[1]

Možné důsledky kolapsu[editovat | editovat zdroj]

Případné protržení přehrady by bylo fatální zejména pro Mosul, který se nachází 30 kilometrů od ní. Přílivová vlna by mohla zničit až 70 % města.[2] Ohrožena by byla i města Tikrít, Samarra, možná i Bagdád.

Boje v létě 2014[editovat | editovat zdroj]

Počátkem srpna 2014 přehradu obsadili ozbrojenci Islámského státu a její okolí zaminovali.[3] V oblasti tak panovaly obavy z toho, že islamisté sníží dodávky vody nebo elektřiny, podle méně pravděpodobného scénáře vyhodí hráz do povětří a zatopí města a rozsáhlé oblasti pod přehradou. Po deseti dnech ji však kurdské a irácké vládní síly za podpory USA dobyly zpět.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Hráz Mosulské přehrady praská. Místní se bojí min a odvety islamistů. iDNES.cz [online]. 2014-8-20. Dostupné online. 
  2. Irák nezničí válka, ale voda. Tyden.cz [online]. 2007-8-8. Dostupné online. 
  3. Islamisté zaminovali největší přehradu v Iráku. Novinky.cz [online]. 2014-8-18. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]