Most Sundøy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Most Sundøy
Základní údaje
KontinentEvropa
StátNorskoNorsko Norsko
KrajNordland
Číslo mostu18-2500
KomunikaceFylkesveg 220 i Nordland
Dopravasilniční
PřesLeirfjord
ArchitektJan-Eirik Nilsskog
ProjektantDr. Ing. A. Aas-Jakobsen Trondheim AS
Otevřen9. srpna 2003
Souřadnice
Parametry
Typkonzolový most
Materiálželezobeton
Délka538 m
Šířka10,3 m
Výška43,5 m
Pilíře2
Max. rozpětí298 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Most Sundøy, (norsky) Sundøybrua, je jeden z nejdelších mostů na světě, vybudovaný technologií letmé betonáže. Překlenuje mořskou hladinu Leirfjordu v maximální výšce 43,5 m a spojuje vesnici Sundøya na lofotském ostrově Alsta s norskou pevninou v kraji Nordland.

Historie a charakteristika stavby[editovat | editovat zdroj]

Ostrov Alsta je rozdělen pohořím De syv søstre (Sedm sester) na dvě části, bez možnosti jejich propojení. Poté, co byl v roce 1991 vybudován most Helgeland na jednu část ostrova Alsta, přistoupila norská vláda v roce 1999 k projektu mostu, spojujícího s pevninou i druhou část ostrova.

Pohled na most z pevniny, v popředí zbytky staré železnice

Most je dlouhý 538 m a má tři pole s hlavním rozpětím délky 298 m. Je podepřen dvěma dvojicemi štíhlých pilířů, založených na skalním podloží v hloubce 16 – 19 m. Hlavní pole letmo betonovaného mostu (po jednotlivých lamelách) je zhotoveno z vysokopevnostního lehkého betonu (LC 60) a obě boční pole jsou z vysokopevnostního betonu běžné hustoty (C65). Použitím lehkého kameniva (Stalite) do betonu hlavního pole se ušetřilo 2,5 mil. NOK při zachování požadavků na únosnost konstrukce.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NILSSKOG, Jan-Eirik, Jana Margoldová. Čerpaný vysokohodnotný lehký beton pro most Raftsundet, severní Norsko – most Sundøy. Beton. Prosinec 2012, roč. 12, čís. samostatná příloha Betonové konstrukce 21. století, s. 131. (čeština/angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]