Moravská bagdeta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Moravská bagdeta
Základní informace
Země původuČeskoČesko Česko
Tělesná charakteristika
Tělesný rámecstřední
Klasifikace a standard
Plemenná skupinaBradavičnatá plemena

Moravská bagdeta je plemeno holuba domácího, vyšlechtěné na českém území. Je to silný užitkový holub se schopností polaření, vhodný k extenzivnímu chovu. Plemeno je poměrně mladé, bylo uznané v roce 1967.[1]

Moravská badgeta má původ v bagdetách francouzských[1]štajnhajmských.[2] Je to holub statné, silné a poněkud vzpřímené postavy, hruď je široká, vyklenutá a dobře zmasilá. Hmotnost dospělého ptáka se pohybuje kolem 500 g.[1] Zobák je dlouhý, silný a spolu s protáhlou hlavou tvoří plynulý oblouk. Čelo je mírně zvýšené a hlava je zdobená špičatou chocholkou. Oční duhovka má oranžově červenou barvu, u bílých ptáků je oko vikvové. Obočnice je dobře vyvinutá, dvoukroužková a červená. Krk moravské badgety je silný a poměrně dlouhý, křídla jsou dlouhá, dobře přitisknutá k tělu, jejich letky se nad ocasem nekříží. Linie zad a ocasu probíhá v úhlu asi 45°, ocas je dlouhý a úzce složený.[1] Nohy jsou středně vysoké, s neopeřenými běháky.

Opeření moravské badgety je pevné a přiléhající, nejrozšířenější a neprošlechtěnější je barevný ráz bílý.[1] Barva však u tohoto plemena není důležitým znakem. Je to chovatelsky nenáročné plemeno.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e TUREČEK, Václav, a kolektiv. Holubářství. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1985. 156 s. Kapitola Bradavičnatá plemena, s. 105–108. 
  2. PETRŽÍLKA, Slavibor; TYLLER, Milan. Holubi. 5. vyd. Praha: Aventinum, 2004. 223 s. ISBN 80-7151-235-4. Kapitola Štajnhamská badgeta, s. 164. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PETRŽÍLKA, Slavibor; TYLLER, Milan. Holubi. 5. vyd. Praha: Aventinum, 2004. 223 s. ISBN 80-7151-235-4. 
  • TUREČEK, Václav, a kolektiv. Holubářství. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1985. 156 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]